El grup per l'autodeterminació del Parlament Europeu ha anunciat aquest dimarts que durà els "conflictes de sobirania" als debats de la Conferència sobre el Futur d'Europa. El grup, que integren Junts, ERC, el PNB, EH Bildu, el Sinn Féin i el Partit de la Nació Corsa, han detallat que promouran i incentivaran la discussió sobre com donar resposta a les reivindicacions de les nacions sense estat en el marc d'aquest fòrum sobre el futur del projecte d'integració de la Unió Europea.

La coalició de partits sobiranistes vol un "mecanisme europeu democràtic" que resolgui les disputes territorials entre els estats membre del bloc. Clara Ponsatí, eurodiputada de Junts, ha defensat que volen "obrir el debat i posar a les institucions europees davant el problema", mentre que Jordi Solé, eurodiputat d'ERC, ha afirmat que la proposta s'anirà "concretant" amb les aportacions que es facin a la Conferència sobre el Futur d'Europa.

Malgrat aquesta proposta, no demanaran a la Comissió Europea que es creï una directiva sobre el dret a l'autodeterminació. Jordi Solé (ERC) ha defensat que "la resposta ja la sabem perquè no té competència", en referència a aquesta directiva. Per això, l'alternativa que proposen és un "mecanisme europeu de claredat" que "garanteixi una resposta" als conflictes territorials basada en "el diàleg, reconeixement, pacte i aval".

 

Conferències per incentivar el debat

La iniciativa de portar els "conflictes de sobirania" al debat sobre el futur d'Europa comptarà amb diverses conferències que organitzarà aquest grup parlamentari. L'objectiu és que aquestes serveixin per promoure el debat sobre l'autodeterminació. La primera d'aquestes estarà orientada al cas català i tindrà lloc el proper 18 de novembre a Brussel·les.

La Conferència sobre el Futur d'Europa és un debat que té l'objectiu de posar les bases per tractar com ha de ser el futur del projecte d'integració de la Unió Europea, "tenint en compte les opinions dels ciutadans". En aquest context, s'ha creat una plataforma per tal que els europeus puguin plantejar les seves idees i, en paral·lel, s'han creat consells ciutadans on es tracten les mancances i problemes de la Unió Europea, així com les possibles solucions.

En aquest ple de la Conferència, hi assistiran 165 representants de les diferents institucions europees, 108 electes de les diferents cambres legislatives dels estats membre de la UE i 108 ciutadans. Totes aquestes propostes quedaran recollides en un informe que s'adreçarà als estats, al Parlament Europeu i a la Comissió Europea, que hauran de decidir si impulsen aquestes mesures.

 

Imatge principal: Eurodiputats dels partits sobiranistes representats al Parlament Europeu, en la roda de premsa de presentació d'aquesta iniciativa. ACN.