El Cercle d'Economia va presentar la setmana passada una proposta de nou Estatut per a Catalunya, que es basa principalment en un Estatut amb més pes legal i que tingui rang de "constitució catalana", dins d'un model territorial amb "trets federals" com l'espanyol. Avui divendres, a la reunió anual del Cercle a Sitges anomenada Temps disruptius i nous lideratges, s'hi han reunit els principals representants dels partits polítics catalans —exceptuant la CUP, que no hi ha vingut— per debatre aquesta proposta. 

Moderat pel president de la Fundació del Cercle d'Economia, Antón Costas, els principals representants catalans han valorat positivament la "voluntat del Cercle d'Economia" per intentar aportar solucions per a Catalunya. Tot plegat, en un moment de canvis a la política estatal, amb Pedro Sánchez investit i una situació d'incertesa, de la qual Miquel Iceta, representant del PSC, n'ha volgut fer broma: "La reunió s'hauria de dir Lideratges disruptius, nous temps". 

La proposta, ben acollida

La reacció generalitzada per part dels líders polítics ha estat de consens i aprovació a la proposta, amb alguns apunts en cada cas. El més escèptic ha estat el representant d'ERC, Sergi Sabrià, que diu que "no estem d'acord amb bona part del plantejament del document", assegurant que "nosaltres amb l'Estat ho hem intentat tot, i avui sabem que és impossible" el diàleg.  

El diputat de Junts per Catalunya, Lluís Font, ha acollit millor la proposta, però ha fet un apunt: "Si aquest document l'hagués enviat el govern d’Espanya, ens trobaríem amb el primer document amb intenció de millorar la situació, però no és el cas". Alhora, de la proposta n'ha criticat el fet que "demana el sacrifici de la societat catalana que es vol independitzar". 

Inés Arrimadas, representant de Cs, ha lloat la proposta del Cercle, destacant-ne que el document "posa de manifest la necessitat d'actuar dina la legalitat". En la mateixa línia, el representant del PPC, Xavier García Albiol ha dit que valoren "molt positivament la proposta", i que caldria afegir "un debat sobre si l'independentisme es conformaria amb més competències". 

D'altra banda, Iceta també comenta que "la proposta que fa el Cercle d'Economia seria una excel·lent base per començar a parlar de consens". Des dels Comuns, Xavier Domènech ha comentat que "procura ser una proposta de consens i positiva, i per tant, parteix d’una base: Catalunya és l’unica regió on els seus ciutadans no gaudeixen de l’Estatut que van votar ells mateixos". 

La fractura social, el debat

El document del Cercle parla de la problemàtica de "la fractura social", cosa que els partits independentistes s'han afanyat a criticar. "La fractura social s’entén quan no és factible que pensaments diversos es parlin en una àgora pública, i això aquí no passa. El que hi ha és discrepància, no fractura", ha assegurat Lluís Font.

Sergi Sabrià ha donat la raó a Font, i ha rebut una contundent resposta d'Arrimadas: "Tan sols aquells que veuen només mitja Catalunya, poden negar la fractura social".

Sense comentaris de Pedro Sánchez

Tot i ser el tema del dia, els polítics han evitat parlar de Pedro Sánchez i el nou govern espanyol. Només Xavier Domènech hi ha fet esment, sentenciant que "avui s’ha iniciat una nova etapa a l’estat. Això implica una enorme responsabilitat per Catalunya i pel govern de la Generalitat".

A més, ha afirmat que "el que no ha estat possible a Catalunya, que diversos blocs s’ajuntin per posar-se d’acord, sí que ha estat possible a Espanya". 

Antón Costas ha tancat el debat demanant als polítics que ens donin "una alegria" i que "portin aquest sentiment que han demostrat aquí" de diàleg i ganes de solucions a la pràctica.