El partit de centredreta Coalition Avenir du Québec (CAQ) ha guanyat la votació i formarà govern amb majoria absoluta després de les eleccions provincials celebrades avui a Quebec.

La CAQ, fundada el 2011 pel destacat exmembre del Partit Quebequès (PQ), François Leagult, es defineix com a "nacionalista quebequès" però és contrària a la independència o a la convocatòria d'un nou referèndum. Això si, cerca que aquest territori francòfon de Canadà assumeixi més poders en immigració i més autonomia fiscal.

Poc després del tancament dels centres de votació a les 20.00 hora local (00.00 GMT de dimarts), els principals mitjans de comunicació ja van anticipar que el partit liderat per François Legault aconseguirà la majoria absoluta en el parlament provincial, l'Assemblea Nacional.

Amb el 66,7 % dels vots escrutats 90 minuts després del tancament dels centres de vot, Eleccions Quebec, l'organisme públic encarregat de la votació, va assenyalar que la CAQ tenia el 38,5 % dels vots i 75 dels 125 diputats de l'Assemblea Nacional. Aquest resultat permetrà, per primera vegada en la història del partit fundat el 2011, que la CAQ formi Govern i convertirà Legault en el pròxim primer ministre de la província.

Federalistes i sobiranistes s'enfonsen

En segon lloc queda l'actual partit en el Govern, el federalista Partido Liberal de Quebec (PLQ) del primer ministre provincial, Philippe Couillard. El PLQ quedaria reduït a uns 31 diputats amb el 24,7 % dels vots.

El gran perdedor de la jornada electoral sembla ser el sobiranista Partit Quebequès (PQ), que sembla destinat a perdre el seu grup parlamentari en no obtenir el mínim de 12 diputats necessari per mantenir l'estatus.

El recompte reflectia a les 21.30 hora local (1.30 GMT de dimarts) 10 diputats per al PQ i el 17,65 % dels vots.

Per contra, l'altra formació independentista de la província, l'esquerrana Quebec Solidaire (QS), hauria aconseguit el seu millor resultat, amb nou diputats i el 15 % dels vots.

La derrota del PLQ i l'estrepitosa caiguda del PQ, que hauria perdut més de 20 diputats respecte a les eleccions de 2014 i colliria el pitjor resultat de tota la seva història, cristal·litzen la principal renovació de la política quebequesa des de fa generacions.

El federalista PLQ i el sobiranista PQ han dominat el món polític de la província francòfona des de la dècada dels anys setanta.