El partit independentista Nova Aliança Flamenca ha proposat com a "punt de partida" per a les negociacions per formar un govern de coalició en aquest territori belga que "les regions d'Europa que es converteixen en independents democràticament", puguin, si ho volen, "mantenir-se com a membres de ple dret a la Unió Europea".

La possibilitat de seguir formant part de la Unió Europea és un dels punts principals de les converses de l’NV-A, que va guanyar amb el 25% les eleccions de Flandes el mes de maig, amb l’extrema dreta Vlaams Belang ben a prop, per a formar un nou govern federal belga. S'ha convertit, així, en el primer partit que exigeix portar a la UE el compromís perquè les regions que s’independitzin democràticament, com Catalunya i Flandes, s'integrin automàticament com a nous estats membres. 

En el document de la proposta per a la investidura, per ara encallada, l'NV-A segueix compromès amb el seu objectiu de treure Flandes fora de Bèlgica i crear una "Europa de les regions". El líder de l'N-VABart De Wever, el va presentar el dilluns 12 d'agost a la militància​. En aquest, es defensa la posició de convertir Bèlgica d'un sistema federal a un sistema confederal, donant a Flandes més poder i, per contra, descentralitzar el govern central. 

Però alguns observadors asseguren, en el diari POLITICO, un dels més influents de l'escena europea, que la posició de De Wever i les crides del seu partit a traslladar Bèlgica fora d'un sistema federal, significa una dificultat més per la formació d'un govern nacional. La interpretació directa que es fa de la seva proposta, diuen, és que l'N-VA té l'objectiu a llarg termini d’aconseguir la independència de Flandes. Una intenció gens compartida amb la resta de grups. De fet, Bart Sturtewagen, comentarista principal del diari flamenc De Standaard, ha escrit aquesta setmana que De Wever es prepara per a la "guerra de trinxeres a nivell federal".

Qui tampoc comparteix la proposta que un nou estat segueixi dins la Unió Europea és la mateixa UE, que ja ha deixat clar que qualsevol país que guanyi la independència d’un estat membre hauria de sol·licitar l’adhesió per separat

Des del 13 d'agost, el portaveu Jan Jambon lidera les negociacions per al nou govern flamenc en nom de l'N-VA. Si s’arriba a un acord entre N-VA, Open Vld i CD&V, Jan Jambon es convertiria en el nou primer ministre de Flandes. 

La N-VA vol un govern flamenc que mostri valentia i que es fonamenti en si mateixa. "La nostra proposta és un punt de partida fort que serveix de base per a un acord de coalició ferm", afirma Jambon

Des de les eleccions federals a Bèlgica el 26 de maig, només la regió de Brussel·les i la Comunitat de parla alemanya han aconseguit formar noves administracions. Els estats regionals de Flandes i Valònia i el govern federal encara estan en converses.