Una part de les assemblees que fins ara han format part d’Arran s’ha escindit de l’organització juvenil per crear un nou projecte polític. S’anomena Horitzó Socialista i té com a objectiu “difondre” i fer “reflexionar” sobre el comunisme als Països Catalans. En el seu manifest fundacional, però, no s’hi menciona res sobre la independència nacional, així com del feminisme, motius pels quals aquesta part de la militància ja no formarà part d’Arran en el futur. Arran ha publicat un comunicat aquest diumenge en el qual explica que la decisió s’ha pres per “motius ideològics i estratègics”, i assegura que en els darrers mesos s’hi ha viscut “tensió” pels diversos posicionaments dins l’organització.

Fonts d’Arran han assegurat a ElNacional.cat que ja fa un temps que alguns membres de l’organització posaven sobre la taula la possibilitat de fer un canvi de rumb; unes idees que no quallaven perquè es relegava “la lluita independentista i feminista” a un segon pla. No es tracta en cap cas d’una divisió en dues parts, sinó d’una petita part de les assemblees que conformen Arran. Les mateixes fonts argumenten que des d’Arran sempre hi ha hagut la voluntat d’encarar els diversos debats que hi han anat sortint des de dins l’organització, però els posicionaments estan molt allunyats i això fa que Horitzó Socialista emprengui un nou camí.

Així doncs, i tal com apunta Arran en el comunicat publicat aquest cap de setmana, l'escissió d'aquestes assemblees és l'expressió final de la situació de "tensió" que es vivia des de fa mesos, marcada per la reobertura i la "imposició" de debats de forma reiterada. L'organització defensa haver buscat l'apropament entre les diferents postures, però conclou que "no es pot debatre amb qui no vol ser convençut". Afegeix que la separació ha aparegut com l'únic desenllaç possible quan s'han traspassat els espais de debat polític per "deslegitimar i inhabilitar les decisions de tota l'organització" i reconeix que tota separació és una mala notícia.

Arran es reafirma en aquest text en els seus fonaments ideològics i estratègics amb l'emancipació social, nacional i de gènere com a coordenades bàsiques per transformar la realitat del territori i assolir una societat sense classes. El col·lectiu assegura que avança a partir de la revisió constant i col·lectiva per tal de continuar millorant l'organització.

Manifest fundacional d’Horitzó Socialista

El nou moviment polític, Horitzó Socialista, fa ús del terme “independència” en el seu manifest fundacional, però ho fa sempre en relació amb la lluita de classes, a la ideologia, a l’estratègia i a l’organització, però en cap cas des d’un punt de vista nacional. No fa cap menció a Catalunya ni als Països Catalans (sí que ho fa a la seva biografia de Twitter), i tampoc al moviment feminista, un dels pilars fonamentals d’Arran.