El president del Parlament de la regió belga de Valònia, André Antoine, ha assenyalat aquest dijous que li crida l'atenció, com a demòcrata, que es judicialitzi una "expressió política", en referència al cas català. "Nosaltres també tenim partits que defensen la independència però mai no els portaríem davant del jutge per això", ha defensat.

Així s'ha pronunciat Antoine en declaracions als periodistes als passadissos del Parlament andalús, on ha participat en la reunió de l'assemblea plenària de la Conferència d'Assemblees Legislatives Regionals de la Unió Europea (Calre).

El president de la regió belga de Valònia s'ha volgut mostrar prudent respecte al que passa a Catalunya perquè vol "respectar la sobirania espanyola", més quan ha deixat clar que, a parer seu, i sent el president de la Generalitat Carles Puigdemont al seu país, "es tracta d'un problema d'Espanya", de manera que ha descartat donar lliçons a Espanya sobre les seves regles constitucionals.

No obstant això, ha defensat que la democràcia ha d'empènyer cap a la llibertat d'expressió i a la possibilitat que cada un pugui posar sobre la taula projectes "siguin per accentuar l'autonomia o, per què no, per a la independència". Per això, ha dit que, com a demòcrata, li crida l'atenció que es judicialitzi "una expressió política".

Des del respecte a la sobirania espanyola, André Antoine ha manifestat que a Bèlgica els polítics que s'asseuen davant de la justícia ho fan "per problemes de malversació o de corrupció", de manera que ha incidit que no podria acceptar que un polític fos enviat al jutge per les seves idees polítiques.

Després d'aclarir que no coneix prou tots els preceptes constitucionals que poden portar a algú davant de la justícia, el president del Parlament való ha desitjat que, com passa a Bèlgica, el diàleg, no importa sobre què, "no porti als tribunals". "Nosaltres també tenim partits que defensen la independència però mai no els portaríem davant del jutge per això", ha conclòs.