El ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts una moció de la CUP que declara que la Constitució té un caràcter "antidemocràtic i antisocial". Ho ha fet amb els vots favorables de JxCat, ERC, els comuns i la CUP, mentre que Cs, PSC-Units i PP hi han votat en contra.

La proposta ho argumenta pel fet que la Carta Magna espanyola dóna empara a la Monarquia, no reconeix el dret d'autodeterminació i "separa i divideix" nacions històriques, atribueix a les Forces Armades "la missió de defensar la integritat territorial" de l'Estat i manté els "privilegis" de l'Església.

La moció també manifesta el suport als presos polítics i a l'exili i a les mobilitzacions previstes divendres contra el Consell de Ministres a Barcelona o en l'inici del judici. Aquest punt, però, només ha rebut el suport dels partits independentistes, ja que els comuns s'han abstingut.

A més, la moció aprovada també defensa que tant la Carta Magna com la Llei d'Amnistia i els 'Pactes de la Moncloa' van constituir acords i normes de la Transició "sense que els mateixos fossin garantia dels drets democràtics, socials i nacionals del nostre poble".

El diputat de la CUP, Vidal Aragonés, que és qui ha presentat la moció, ha defensat que els catalans rebutgen el règim del 78 i volen decidir en quin tipus de societat volen viure. La seva intervenció també ha servit per mostrar el suport de la formació anticapitalista a les protestes de divendres. 

Per altra banda, la diputada d'ERC Irene Fornós ha defensat que el règim del 78 ja no el vol ningú, mentre que el de JxCat, Francesc de Dalmases, ha apuntat que el problema a Catalunya "és una monarquia parlamentària hereva del franquisme". Finalment, el diputat del comuns Lucas Ferro ha sostingut que la sentència de l'Estatut i l'aplicació del 155 "han trencat l'encaix constitucional de Catalunya".

Pel que fa al bloc del 155, Matías Alonso (Cs) ha defensat que la Constitució és la font que permet a Espanya ser una democràcia plena, Ferran Pedret (PSC) ha afirmat que Espanya "té deficiències" però que no és un estat autoritari com diuen els cupaires, mentre que Alejandro Fernández (PP) ha rebutjat la moció perquè és "una esmena a la totalitat a la Constitució".