El Parlament votarà aquest pròxim dijous una moció presentada per la CUP en què es demana preparar l'escenari per elaborar una nova llei de referèndum d'autodeterminació. D'aquesta manera, els anticapitalistes instaran tant ERC com Junts a posicionar-se sobre la possibilitat de repetir l'experiència de les històriques jornades del 6 i 7 de setembre, quan la cambra catalana ja va aprovar una llei de referèndum que va ser fonamental per poder celebrar l'1 d'octubre. Tot plegat, quan els republicans ja han tancat el seu acord d'investidura amb el PSOE, el qual situa novament la taula de diàleg com l'instrument de negociació per assolir la independència acordada amb l'Estat, i quan els juntaires continuen negociant un acord amb els socialistes.

A mitjans d'octubre, el grup d'experts designat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, per impulsar un acord de claredat que serveixi per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat ja van afirmar, després d'un llarg període de reflexió, que resultaria "indispensable un acord polític" amb l'Estat per culminar la independència. Després de conèixer la seva valoració, ara la CUP vol que el debat científic "salti al terreny polític". "I la millor manera de fer-ho és a través de la constitució d'una ponència redactora conjunta integrada per tots els grups parlamentaris per elaborar una llei de desplegament bàsic de l'Estat, en aquest cas, la llei de referèndum d'autodeterminació", afirma el text. A més, els cupaires situant aquesta com una opció desafiant, ja que la creació d'aquesta ponència ha de ser "la prova bàsica d'aquesta desjudicialització de la que tant es parla en favor del diàleg polític", una expressió que s'ha utilitzat en nombroses ocasions des de les files socialistes. "Ha arribat l'hora de fer la pertinent comprovació", assenyalen.

És per això que el pròxim dijous els grups parlamentaris es veuran obligats a posicionar-se amb el seu vot sobre la possibilitat de repetir la via del 2017. A més de constituir la ponència per redactar una nova llei de referèndum, la CUP també remarca la necessitat d'actuar "amb sobirania, més enllà dels límits constitucionals i estatutaris, i més enllà de les restriccions imposades per les institucions polítiques i judicials de l'Estat", mentre que adverteix que un cop aprovada aquesta nova llei serà fonamental "iniciar els debats i treballs necessaris per garantir-ne la realització". Per altra banda, els cupaires també demanen adreçar-se, abans no acabi el primer trimestre del 2024, a les Nacions Unides, a la Comissió Europea i al Consell d'Europa per reclamar "amb urgència" una resolució democràtica al conflicte, "basada en l'autodeterminació i l'amnistia".

 

"Cal disputar la sobirania a l'Estat"

Fa un parell de setmanes, la diputada de la CUP Montserrat Vinyets ja va comparèixer davant del Parlament per avançar aquesta proposta basada en la nova llei de referèndum. En aquell moment, Vinyets ja va reclamar al Govern que "retorni al Parlament la sobirania que li correspon" i va destacar que decisions com la del dret a l'autodeterminació "no s'han d'externalitzar" de la cambra legislativa, en referència a les negociacions per investir Pedro Sánchez. Durant la interpel·lació, Vinyets va insistir que l'objectiu del seu grup era "ressituar el referèndum al Parlament", després que des del 2017 no s'hagi treballat en cap proposta que "superi els límits que imposa l'Estat". "Cal disputar la sobirania a l'Estat en tots els àmbits", va reivindicar la diputada.