Catalunya té vuit vegueries. El ple del Parlament -amb 94 vots a favor, 34 en contra i cap abstenció- ha donat el vist-i-plau a una modificació de la llei de vegueries que crea la del Penedès i que inclou els municipis de l'Alt Penedès, el Baix Penedès, el Garraf i l'Anoia.

La iniciativa l'han presentat JxSí, el PSC, CSQP i la CUP. Malgrat que el text ha prosperat, el canvi no té efectes pràctics de forma immediata perquè, actualment, la vegueria com a unitat administrativa no està activa.

Tot i així, des de JxSí, Neus Lloveras ha defensat que l'agrupació dels quatre termes municipals esmentats en un mateix ens "afavoreix una organització més eficient i simplifica la segregació administrativa actual de les quatre comarques" que tenen molts vincles en comú. 

D'altra banda, segons Lloveras, el Parlament reconeix "la singularitat del Penedès" i donen compliment a "la voluntat popular manifestada fa anys per la gent de la regió". 

"El territori del Gran Penedès -ha dit- volem ser presents en el debat del que ha de ser aquest país però en condició d’igualtat, amb la vuitena vegueria". 

La modificació legislativa aprovada també dóna cabuda a la comarca del Moianès, creada recentment. 

Amb aquesta seran vuit les vegueries que conformaran la divisió territorial catalana que es va aprovar el 2010 però que està pendent d’aplicar ja que el 2011 es va ajornar la constitució a l’espera d’una modificació de la normativa estatal per fer-la efectiva.