El land del Tirol del Sud, pertanyent a Itàlia, ha declarat per unanimitat al seu Parlament, la solidaritat amb els presos polítics catalans i el dret a l'autodeterminació. Els tirolesos fan una crida a complir les demandes de drets humans que Amnistia Internacional va reclamar el passat mes d'octubre perquè es facilités una solució pacífica al conflicte i la llibertat d'expressió segura jurídicament.

En un comunicat gravat amb una estelada de fons, el diputat de Llibertat del Tirol del Sud, Sven Knoll, ha exigit que "els activistes independentistes catalans no siguin condemnats a presó" ni es facin complir les sentències existents. 

El parlament tirolès també s'ha fotografiat amb els seus representants a les portes i ensenyant una gran estelada com "un signe visible de solidaritat" ja que consideren que les minories i els pobles estrangers d'Europa han de lluitar "junts pels seus drets".

tirol parlament

Knoll recorda: "El Tirol del Sud depenia també de la solidaritat internacional als anys seixanta i la necessitarà tan aviat com ens separem d'Itàlia". Segons Knoll, la Unió Europea està condemnada a afrontar, cada vegada més, les demandes independentistes i considera que el Brexit és un bon exemple ja que "mostra clarament a les regions minoritàries que només la independència pot protegir contra la regulació exterior" i afegeix: "Això també s'aplica al Tirol del Sud, perquè amb Itàlia el nostre futur no és segur". 

El Tirol del Sud és una regió de prop de mig milió d'habitants. El nom oficial italià és Alto Adige i en la divisió administrativa italiana forma part de la regió del Trentino-Alto Adige. La població és majoritàriament germanoparlant, però a les ciutats principals es viu en els darrers temps un important procés de substitució en favor de l’italià.