El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous una moció d'Esquerra Republicana que reclama al govern espanyol que destini a Catalunya el 19% de les inversions dels fons Next Generation de la Unió Europea, i que també inverteixi el 19% del pressupost d'infraestructures de 2021-2023 en aquest territori. Aquests dos punts de la moció, que van ser proposats per Junts per Catalunya, han sortit aprovats amb els vots favorables d'ERC i Junts; l'abstenció de PSC, CUP, comuns i PP; i els vots en contra de Ciutadans i Vox. 

La cambra també ha denunciat, amb els vots d'ERC i Junts i l'abstenció de comuns i CUP, que la discriminació sistemàtica d'inversió d'infraestructures per part de l'Estat espanyol "és el principal escull a superar per a continuar atraient inversions que reindustrialitzin a Catalunya". Així mateix, el Parlament també ha manifestat que troba imprescindible, en un context d'inflació, que es garanteixi el poder adquisitiu de les rendes dels treballadors "per assegurar que la pujada de preus no es tradueix en més desigualtat". 

Per últim també s'ha aprovat un punt que insta el Govern a treballar per instal·lar a Catalunya totes les fases del procés de producció de vehicles elèctrics, un punt que ha rebut un suport més ampli amb PSC, ERC, Junts, comuns, Cs i PP. 

Disputa ERC-Junts amb PSC-comuns

En el torn d'intervencions el diputat d'ERC Engelbert Montalà ha defensat el text com un reconeixement al treball d'industrialització fet durant aquest any per part del Govern, mentre que ha acusat al govern central d'executar  "a la baixa" els pressupostos en infraestructures. També el diputat de Junts Joan Canadell ha acusat el govern espanyol de fer "un 155 econòmic, impedint que s'inverteixi a Catalunya, a la Seat", i també ha carregat contra el fet que l'executiu central només estigui destinant un 7,6% dels fons europeus a Catalunya.

Les crítiques han irritat els socialistes. El diputat Òscar Ordeig ha criticat que la meitat del text de la moció "es dedica a dir que el govern espanyol no ens dona", i que en canvi es fa un reconeixement a la tasca del Govern. Els socis de l'executiu central, els comuns, també han exigit autocrítica a la Generalitat, i han demanat diferenciar entre les inversions realitzades per part de la Moncloa a Catalunya quan governava el PP, a les inversions que es fan ara en la coalició de PSOE i Podemos.

També la CUP ha criticat que la moció es queda curta en alguns punts, i que en altres utilitza "bones paraules i poca concreció", per això la diputada Eulàlia Reguant ha apostat per una major planificació en les inversions del Govern i una diversificació, que no només se centri en el sector de l'automoció i en el vehicle elèctric.