El 8 de març, Dia Internacional de la Dona, el Parlament de Catalunya no celebrarà la jornada de ple que tenia previst i posposarà la seva celebració al dia següent, el 9 de març. Així ho han explicat fonts de presidència, que han detallat que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ho ha informat a la Mesa ordinària que s'ha celebrat aquest dimarts al matí. En canvi, a hores d'ara, el Govern té previst celebrar el Consell Executiu.

Aquesta decisió de Laura Borràs arriba després que aquest matí l'ACN hagi avançat que ERC, CUP i comuns demanarien que el 8-M no hi hagi ple, i així defensar la vaga feminista i les activitats que s'organitzin per aquest dia. La CUP i els comuns tenien previst traslladar aquesta petició a la Junta de Portaveus de dimarts que ve, però finalment la presidenta Borràs s'ha avançat i ha informat d'aquesta mesura, que s'acabarà d'acordar en la citada Junta de Portaveus.

Qui encara no ha abordat aquesta qüestió és el Govern. Avui també en roda de premsa després del Consell Executiu la portaveu, Patrícia Plaja, ha afirmat que "a hores d'ara" el Govern manté la previsió de celebrar el Consell Executiu setmanal el 8-M, que cau en dimarts. Ha argumentat que l'executiu "practica cada dia" el seu compromís en la lluita feminista, i ha afegit que "queden un parell de setmanes" encara. 

 

Vaga general

De cara al 8 de març del 2022, de moment, la Comissió Laboral de l'Assemblea Feminista del 8-M, junt amb diversos col·lectius i organitzacions feministes, té la intenció de tornar a convocar una "vaga general", així com diversos actes al llarg del dia. Durant els darrers anys, sindicats, entitats, organitzacions i associacions feministes han convocat actes, mobilitzacions i manifestacions el 8-M per reivindicar la igualtat entre les dones i els homes, i exigir que s'acabin la violència masclista i les conductes discriminatòries de l'heteropatriarcat.

L'any passat, per exemple -i malgrat la pandèmia-, la CGT, la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), Sindillar i el Sindicat de Periodistes van convocar una vaga "general i feminista" per al Dia Internacional de les Dones. Es va organitzar una manifestació estàtica a Barcelona -amb inscripció prèvia, a causa de les mesures restrictives per la covid-19. S'hi van mobilitzar 4.500 persones, segons la Guàrdia Urbana.

Més enllà de la capital catalana dones d'arreu de Catalunya van sortir al carrer per clamar contra les desigualtats masclistes des de primera hora del dia. Entre d'altres accions hi va haver vaga estudiantil a la Universitat Autònoma de Barcelona, els carrers de Vic es van omplir de clams feministes mitjançant una cercavila organitzada pel Comitè 8-M Osona-Lluçanès, mentre que a Girona 500 estudiants es van manifestar per reivindicar els drets de les dones.