El ple del parlament de Portugal ha demanat al govern espanyol que cerqui una "solució política per a la qüestió nacional", tot "respectant la voluntat dels seus pobles i, per tant, la del poble català, salvaguardant "els drets socials i els altres drets democràtics". Era el segon punt d'una proposta del Partit Comunista (PCP), que té 15 dels 230 diputats de l'Assemblea de la República.

S'hi han sumat els tres partits que donen suport parlamentari al govern del Partit Socialista (PS) i l'únic diputat del petit partit opositor Persones-Animals-Naturalesa.

Els diputats del Bloco de Esquerdas, que són part de la majoria governamental, han comparegut a la sessió amb llaços grocs.

Justament la decisió en contra i l'abstenció dels diputats del PS ha tombat les altres dues mocions, més punxegudes amb el govern de Mariano Rajoy.

La del Bloco de Esquerdas criticava durament l'actitud espanyola. "La conducció del procés català per part del govern del Regne d'Espanya mereix la condemna dels països democràtics. L'existència de presos polítics i d'exiliats, juntament amb la violència policial als carrers davant de manifestacions pacífiques, són una traducció directa de la suspensió dels més elementals drets democràtics que l'Estat espanyol ha imposat al poble català", assenyala el text.

S'hi han oposat els dos partits del centredreta i el PS, encara que onze diputats socialistes hi han votat a favor i altres dotze s'han abstingut, desobeïnt la consigna del seu cap de grup.

La diputada del Bloco Isabel Pires ha donat a conèixer els resultats.

L'altra era, en realitat, el primer punt de la moció del PCP, que "condemna les mesures repressives i la deriva autoritària del govern i autoritats espanyoles en relació a la situació a Catalunya". Hi han votat a favor tots els partits governamentals i el PAN. En contra, l'oposició de centredreta.

Aquestes són les mocions del PCP i del Bloco:

PCP