La Mesa del Parlament ha convocat ja el ple de la setmana que ve, el darrer del primer període de sessions, i no ha inclòs en l'ordre del dia la votació de les conclusions de la comissió del Procés Constituent. Per tant, manté la decisió de dimecres, quan només es va limitar a "prendre'n nota" sense elevar les conclusions a la sessió plenària. El dia anterior, el Tribunal Constitucional (TC) havia advertit la Mesa que havia d'impedir "qualsevol iniciativa" que impulsés el procés constituent.

Amb aquesta decisió, la Mesa de la cambra catalana deixa en mans dels grups independentistes la decisió d'incloure o no la votació de les conclusions a última hora el mateix dia del ple. I tant JxSí com la CUP estan disposats a tirar-ho endavant i forçar que es puguin debatre i ratificar en el proper plenari.

Ahir mateix, la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, va manifestar a Els Matins de TV3 que "no tenim cap dubte que les conclusions es votaran". Així com la portaveu de JxSí, Marta Rovira, que dimecres assegurava que tenen "el reglament, la voluntat i la majoria suficient per portar les conclusions de la comissió d'estudi del Procés Constituent al ple". "Seguirem endavant”, va declarar des del faristol del Parlament. 

De fet, es pot alterar l'ordre del dia si ho acorda el ple amb majoria, a petició de la presidenta, de dos grups parlamentaris o d'una cinquena part dels diputats. D'aquesta manera, tota la responsabilitat respecte si finalment es fa o no el debat recaurà en l'hemicicle i no sobre la mesa. Es tractaria bàsicament d'un tripijoc parlamentari per poder esquivar les advertències del Constitucional.