El Parlament no abandona el Sàhara. Després que el govern espanyol de Pedro Sánchez anunciés el mes passat que cedia a les pressions del Marroc i reconeixia l'autoritat de la monarquia sobre el poble sahrauí, la cambra catalana ha fet tot el contrari. I és que la setmana passada la Junta de Portaveus ja va acordar una declaració en defensa del Sàhara Occidental, amb el suport d'Esquerra Republicana, Junts, la CUP i els Comuns. Avui, aquest text ha estat llegit per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a l'inici de la sessió plenària, cosa que ha anat acompanyat d'un aplaudiment de diversos diputats. La decisió ha contrastat amb el camí que ha pres l'executiu espanyol: mentre que aquest ha apostat per reconèixer l'ocupació marroquina, la cambra catalana s'ha posicionat clarament en la defensa de l'autodeterminació.

La declaració ha estat clara. "El Parlament de Catalunya considera que la decisió del president del Govern espanyol de donar suport al pla autonomista del Marroc sobre el Sàhara Occidental suposa un gir diplomàtic i un trencament unilateral amb el consens de les resolucions de les Nacions Unides", ha llegit Borràs, en el que és un clar avís a les intencions espanyoles. A més, ha advertit que aquesta decisió pot comportar una escalada en el conflicte armat entre les dues parts enfrontades. En aquesta línia, també ha considerat que "resulta imprescindible una solució política justa, duradora i mútuament acceptable, de conformitat amb les resolucions de les Nacions Unides, en el marc dels principis i propòsits de la Carta de les Nacions Unides". I és que aquest organisme internacional defensa la llibertat del poble sahrauí per decidir el seu futur, com ha fet també avui la cambra catalana.

És per això que el Parlament de Catalunya ha reiterat la defensa de la celebració d’un referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí, com demanen les Nacions Unides en diverses resolucions, "com a millor via democràtica per a la resolució pacífica del conflicte sobre l’estatus del Sàhara Occidental". En aquest sentit, s'ha reclamat que la solució a l'enfrontament, herència de la colonització espanyola a l'Àfrica, passar per "un enfocament multilateral i constructiu que respecti un principi bàsic com és el dret a la lliure autodeterminació del poble sahrauí".

Sánchez dona l'esquena

El passat 18 de març, el president espanyol Pedro Sánchez ja va enterrar la independència del Sàhara quan va defensar que el pla d'autonomia pel poble sahrauí presentat per les autoritats marroquines el 2007 era "la base més seriosa, creïble i realista" per arribar a una solució. En una carta al rei Mohamed VI, l'espanyol va confirmar el gir radical sense precedents en la posició neutral que havien mantingut fins aleshores els governs de l'Estat, en línia amb el clam de les Nacions Unides. La decisió va aixecar el rebuig del Front Polisario i de la comunitat sahrauí, però també de tots els partits del Congrés dels Diputats i va despertar una nova crispació entre els socis del govern de coalició.