La Junta de Portaveus del Parlament de Navarra ha aprovat avui una declaració institucional que demana celebrar un "referèndum vinculant" a Espanya perquè la ciutadania decideixi si vol una monarquia o una república com a model d'Estat. La iniciativa havia estat presentada per I-E i ha tingut el suport de Geroa Bai, EH Bildu i Podemos, mentre que UPN, PSN i PP hi han votat en contra.

Per a la coalició, ha dit als periodistes José Miguel Nuin, és "lamentable en termes democràtics" que aquesta consulta no s'hagi produït ni amb Joan Carles I ni, en abdicar aquest, amb Felip VI. La proposta contenia dos punts més que no han prosperat en votar-hi en contra Geroa Bai juntament amb UPN, PSN i PP, una cosa que I-E "lamenta".

I és que volia que el Parlament de Navarra rebutgés la visita que el Rei té previst fer a Navarra dimecres amb motiu de l'obertura del Congrés Internacional d'Arquitectura, acte a què plantejava a més que no havia d'assistir cap representant del govern ni de la Mesa del Parlament.

PP: "Ja es va decidir fa 40 anys"

"Una falta de respecte total" envers la màxima institució, ha dit en declaracions als periodistes el portaveu d'UPN, Carlos García Adanero, que ha qualificat de "positiva" la vista del Rei a Navarra, que el seu partit "rep de bon grat".

En aquest mateix sentit, el popular Javier García ha subratllat que "la societat ja va decidir fa 40 anys" i el Rei "té tot el dret" d'anar a qualsevol comunitat, per la qual cosa ha qualificat com a "propi d'una dictadura" rebutjar la seva visita a Navarra, de la qual el PP se n'alegra.