L’ofensiva de Ciutadans i el PP contra la simbologia política a l’espai públic ha topat amb un obstacle: la majoria del Parlament. El ple de la cambra ha tombat aquest dimecres dues proposicions de llei que pretenien “garantir la neutralitat” de banderes i símbols que consideren partidistes, com els que fan referència a la llibertat dels presos polítics. Les propostes han estat tombades a través d'esmenes a la totalitat amb els vots de la resta de grups, des de JxCat, ERC i la CUP fins al PSC i els comuns. L'independentisme ha retret als dos partits que estan "molt preocupats pels llaços grocs, però gens pels símbols franquistes".

Per una banda, la iniciativa de Cs buscava garantir la neutralitat en les institucions públiques, els actes institucionals i tots els espais públics. De la mateixa manera, fixava la simbologia permesa i fins i tot modificava les lleis dels Mossos i de les policials locals perquè actuessin per garantir la neutralitat. El text instava el Govern a tenir, en dos mesos, un procediment administratiu sumari perquè els ciutadans poguessin denunciar “incompliments”.

Per altra banda, la proposició del PP regulava tant la neutralitat dels espais públics com l’ús de banderes i símbols en les institucions. Entre altres coses, establia que la senyera i la bandera espanyola havien d’onejar de forma permanent a l’exterior de tots els edificis públics de Catalunya. En la mateixa línia, volia prohibir en espais públics símbols “identificables amb una determinada ideologia”, exceptuant períodes electorals. Establia un règim sancionador amb multes de fins a 6.000 euros per als responsables directes d’”infraccions”.

En nom de Ciutadans, el seu portaveu Carlos Carrizosa ha acusat l’independentisme de voler “imposar” la seva simbologia i ha assegurat que “han fet que sigui necessari legislar” en aquesta matèria. Per la seva part, la popular Andrea Levy ha centrat el blanc dels seus atacs en el PSC, de qui ha dit que està “ofegat pel llaç groc que els té lligats a la butaca de la Moncloa”. Ha denunciat que no es poden “ocupar els espais públics”.

ELNACIONAL Jenn Díaz ERC Parlament - Marta Lasalas

“Neutralitat a l’espai públic quan n’hi hagi als tribunals”

Un dels principals retrets de l’independentisme a les iniciatives de llei sobre simbologia és que els símbols franquistes no apareguin per enlloc. “Estan molt preocupats pels llaços grocs, però gens pels símbols franquistes”, ha sintetitzat la diputada d’ERC Jenn Díaz, que ha lamentat que encara n’hi ha als carrers. “Saben quan el groc deixarà de tenyir-ho tot?”, els ha preguntat. I ha contestat: “Hi haurà neutralitat a l’espai públic quan hi hagi neutralitat als tribunals”.

En la mateixa línia, el cupaire Carles Riera els ha instat a proposar una llei contra els símbols feixistes, nazis, monàrquics, sexistes i racistes. “Aquí potser ens hi trobaran”, ha assegurat el diputat anticapitalista. Ha reivindicat l’espai públic com un “àmbit de lluita social i política”, de disputa “entre l’antic règim del 78 i un nou projecte d’autodeterminació”.

En nom de JxCat, Anna Geli ha considerat una “absurditat” regular novament els símbols, quan ja hi ha legislació. “Fins que no s’acabi tota aquesta farsa, els llaços naixeran, creixeran i es reproduiran”, ha advertit la diputada. Ho ha comparat amb la simbologia contra la violència masclista o a favor de l’alliberament gai. “Es pot fer política i alhora ser neutre davant les injustícies?”, els ha interrogat.

ELNACIONAL Ferran Pedret PSC Parlament - Marta Lasalas

“Batalla de galls entre Rivera, Casado i Abascal”

Però les iniciatives de llei no han rebut només la total oposició de l’independentisme, sinó també de la resta de grups, inclòs el PSC. El seu portaveu adjunt, Ferran Pedret, ha lamentat que els projectes són “sobrers i contraproduents”, perquè són un obstacle a l’hora de buscar consensos. Sobre la proposta de Cs, ha arribat a dir que conté “barbaritats”, com la prohibició de qualsevol pancarta en l’espai públic. A més, els ha recordat que ja hi ha legislació sobre símbols.

Finalment, el diputat dels comuns, Lucas Ferro, ha criticat el que consideren una “batalla de galls a la dreta espanyola entre Rivera, Casado i Abascal per emportar-se el premi a l’espanyol de l’any que atorga la FAES”. Els ha rebatut que “fa 40 anys que es permet l’ús de símbols partidistes” a l’espai públic. “El problema d’Espanya no és Vox, sinó que Vox, Cs i el PP repeteixin el mateix discurs”, ha etzibat.