Després del toc d'atenció d'aquest dimecres amb l'aprovació in extremis del decret de la sequera —només amb el suport d'ERC i un diputat no adscrit—, el Parlament de Catalunya ha debatut aquest dijous al matí la moció subsegüent de Junts per Catalunya a la interpel·lació al Govern sobre el període de sequera, que insta l'executiu a adoptar mesures "de manera immediata" com l'increment de la dessalinització de l'aigua, l'impuls d'un nou decret de mesures extraordinàries i urgents per fer front a aquesta situació que modifiqui l'actual —que s'abordarà el divendres que ve en la cimera de l'aigua— o l'acceleració de l'impuls d'aigua regenerada. La moció ha comptat, a la majoria de punts, amb el suport del PSC, ERC, Junts, els comuns, Cs i el PP. Vox i la CUP s'han abstingut en el punt d'impuls d'un nou decret.

El diputat proposant de Junts, Joaquim Calatayud, ha volgut subratllar la importància que aquests episodis de sequera seran "cada vegada més freqüents" i ha instat a "no tancar un nou decret amb tots els sectors en què hi hagi guanyadors ni perdedors". Entre les mesures que recull la moció, es planteja licitar el concurs del projecte d'obra de l'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera o avançar en la tramitació del projecte de redacció per disposar d'una nova dessalinitzadora a Cubelles. En paral·lel, en una esmena transaccionada amb el PSC, s'insta a millorar la potabilitzadora del Ter a Cardedeu o la remodelació de filtres i la millora de la qualitat de tractament de la planta del Llobregat, executar el pla d'inversions de l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat i també accelerar l'aposta per l'ús d'aigua regenerada, activant terciaris que ja estan construïts, per tal de triplicar el volum total d'aigua regenerada passant a 100 hectòmetres cúbics a l'any.

Crítiques al retard en les accions

El diputat del PSC, Joaquim Paladella, ha alertat que "el cicle natural de l'aigua ja no és suficient, sinó que cal aportar més recursos hídrics al sistema". "La moció demana urgència en l'execució d'unes inversions que en realitat ja s'haurien d'haver executat ahir" ja que, a parer de Paladella, amb l'actual situació, "en el millor dels casos, haurem de córrer perquè abans no s'ha fet la feina". Els juntaires també han acceptat esmenes del PSC que complementa la demanda d'impuls de millores per incrementar l'aprofitament del recurs a la part metropolitana del riu Besòs o reclama l'aplicació, si calgués, de compensacions econòmiques a sectors afectats per la sequera.

Des d'Esquerra Republicana, la diputada Anna Torrentà ha defensat que els diversos punts de la moció ja són "objectius del Govern i recollits als pressupostos", però ha volgut llançar una crítica a Junts perquè considera que la moció s'ha impulsat amb una "mirada electoralista". "Celebrem l'impuls de la cimera, però no entendríem que alguns grups volguessin condicionar d'entrada la cimera, això no és corresponsabilitat", ha indicat. Junts ha acceptat tres esmenes dels republicans, que precisament recullen l'impuls i l'aprovació "amb la brevetat més gran possible" d'un decret de mesures extraordinàries i urgents per fer front a la situació de sequera que modificarà l'actual: "Ha de comptar amb el consens majoritari i les aportacions dels grups parlamentaris i els principals ens implicats i afectats [...] per tal d'assolir un decret amb un ampli consens polític i social i que pugui ser validat en el ple del Parlament previst pels dies 18, 19 i 20 d'abril".

Un altre dels punts transaccionats amb ERC és el que recull incentivar i donar suport tècnic a les administracions actuants de sanejament que elaborin Plans Director d'Aigües Regenerades per quantificar les necessitats d'aigua regenerada o "garantir i assegurar el finançament" per als ens locals amb l'objectiu que duguin a terme les inversions per millorar el rendiment de les xarxes de subministrament d'aigua en baixa.

Per la seva banda, la CUP ha volgut subratllar que "les presses són males conselleres". Dani Cornellà, diputat cupaire, ha reclamat una Taula de l'aigua. En el cas dels comuns, Lucas Ferro ha assenyalat que "comparteixen" els punts de la moció, tot i que creu que ha quedat "desactualitzada" pel que va passar al ple del dimecres. Malgrat tot, els comuns consideren que "les dessalinitzadores no són la solució màgica a la manca d'aigua del país" i aposten més per la regeneració de l'aigua: "Pot servir per complementar una estratègia de regeneració i reutilització, en tot cas". En el darrer torn de paraula, Joaquim Calatayud s'ha mostrat confiat que la cimera del proper divendres "marcarà un abans i un després".