La Comissió d'Investigació sobre la Pederàstia a l'Església del Parlament impulsarà una proposició de llei perquè els delictes greus de pederàstia no prescriguin, que s'espera que pugui ser presa en consideració al Congrés dels Diputats. En declaracions a TV3, la presidenta de l'òrgan, Susanna Segovia, que ha dit que l'objectiu és que "no hi hagi una data de caducitat" per aquesta tipologia de fets. Segovia assegura que "és un bon moment perquè des del Parlament s'empenyi aquesta iniciativa" perquè quan arribi el moment en què una víctima estigui preparada per denunciar no es trobi amb cap impediment. 

S'espera que la proposta es registri abans de Nadal per poder fer-la arriba al Congrés dels Diputats com més aviat millor, amb la intenció que pugui ser considera. Actualment, el text es troba en fase de revisió. Per al moment, tots els grups del parlament, menys PP i Vox, estan d'acord amb el fet que s'aprovi aquesta iniciativa i es pretén que sigui en lectura única. Aquesta és una petició llargament reivindicada des de les associacions de víctimes i plataformes d’infància, donat que patir agressions sexuals durant la infància pot causar greus seqüeles. Aquest dilluns se celebrarà una nova sessió de la Comissió d’Investigació sobre la Pederàstia a l’Església.

Una modificació recent amb la llei de Protecció a la Infància

El debat de quan han de prescriure els delictes de pederàstia fa poc que va estar sobre la taula en l'àmbit Estatal a causa de la llei de Protecció de la Infància i l'Adolescència davant de la Violència, aprovada l'any 2021. Tenint en compte que moltes d'aquestes agressions es passen anys sense que la víctima les identifiqui com a tal o es vegi en cor de denunciar-ho, es va discutir quan es podrien prescriure aquests delictes. 

Finalment, es va acordar que la prescripció d'abusos sexuals a la infància comença a comptar quan la víctima compleixi 35 anys. Tanmateix, moltes associacions especialitzades en la protecció de la infància, com Save the Children, aposta per la imprescriptibilitat d'aquests delictes. La mateixa proposta que ara impulsa el Parlament. 

Si tot plegat, tira endavant, cal tenir en compte que una hipotetica reforma del Codi Penal que inclogui la imprescriptibilitat d'aquests delictes, no té caràcter retroactiu. És a dir, serà beneficiós pels casos que succeeixin en un futur.