86 anys després del cop d'estat, la dictadura de Francisco Franco encara cueja. És per això que aquest dimarts el Parlament ha decidit celebrar un acte institucional que ha volgut retre homenatge a les víctimes del franquisme. La posada en escena ha estat solemne, amb la presència del president de l'Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya, Pere Fortuny, i també representants de diverses entitats memorialistes. Fins i tot hi ha hagut espai per a una bandera republicana, que ha lligat amb el sentit de l'acte, convocat al davant de l'escultura 'La pietat', un monument als immolats per la llibertat a Catalunya. Després d'una ofrena floral, el minut de silenci ha anat acompanyat de la interpretació musical de Las morillas de Jaén de Federico García Lorca, una de les primeres víctimes del règim insurreccional.

Tampoc han faltat els representants polítics. De fet, hi ha hagut membres de gairebé tots els parits, amb l'única excepció del PP i Vox. També els membres de la Mesa Ferran Pedret, Aurora Madaula i Carles Riera, com també la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha compartit un breu discurs en què ha aprofitat per reivindicar el record de les víctimes, però també per alertar contra l'auge dels discursos més ultres i nostàlgics del passat. En aquest sentit, ha ressaltat que l'acció d'avui vol ser un "toc d'atenció generalitzat", ja que hi ha molts ciutadans, i particularment els més joves, que no tenen cap experiència personal de la dictadura ni la transició, per la qual cosa "recuperar la memòria històrica és la millor manera de no incórrer en els errors del passat".

En aquesta mateixa línia, ha situat quin és el millor homenatge possible que es pot fer a les víctimes: evitar que es torni a viure un règim similar al del franquisme. Així, ha recordat que actualment a Espanya hi ha moviments (particularment l'extrema dreta de Vox) que no s'oposen al règim franquista, i que són ideologies marcades per la negació, la indiferència, la uniformització de la identitat i el pensament únic. "Són ideologies de les quals cap societat està plenament vacunada", ha avisat.

"Viva Cristo Rey" al Parlament

El missatge de Laura Borràs no tenia cap destinatari en particular, però s'hauria pogut dirigir perfectament a Alberto Tarradas, diputat de Vox al Parlament. Amb només 26 anys, encaixa en el perfil de persona que mai ha viscut la violència de la dictadura franquista. Per contra, no ha evitat reivindicar consignes de l'època. Fa només unes setmanes, per exemple, va aprofitar un moment que tenia la veu en el marc del debat d'una moció per fer un crit ultra, "Viva Cristo Rey", amb l'excusa de celebrar la Setmana Santa.

Els requetès, que efectivament feien servir aquest crit, van ser una organització paramilitar carlista que va participar a la Guerra Civil espanyola a favor del bàndol nacional, combatent al costat del dictador Francisco Franco, amb l'objectiu de defensar la religió catòlica i acabar amb el marxisme. Per altra banda, els Guerrilleros de Cristo Rey dels 70 van ser un grup parapolicial terrorista, d'ideologia ultradretana per tal de combatre els moviments antifranquistes. Efectivament el seu lema era també 'Viva Cristo Rey!'.