La llista es fa més llarga. Després que ho hagin fet Òmnium Cultural, ANC i CUP, el Parlament de Catalunya també ha formalitzat la denúncia contra el CatalanGate. La cambra catalana ha presentat aquest dilluns al jutjat la demanda pels fets relacionats amb el programa d'espionatge Pegasus, en la qual sol·licita que s'incoï les corresponents diligències judicials per a investigar els fets denunciats. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha signat la denúncia que s'ha presentat a la Ciutat de la Justícia i que s'adreça al jutjat d'instrucció de Barcelona que correspongui per torn de repartiment.

Cal remuntar-se un mes enrere per trobar l'origen d'aquesta querella. El ple del Parlament va acordar el passat 27 d'abril la resolució per denunciar els fets: "Formular una denúncia, en nom del Parlament, davant les autoritats judicials, a l'empara de l'article 259 de la Llei d'enjudiciament criminal i de la resta de normes aplicables, pels fets que s'ha evidenciat amb relació al programa d'espionatge Pegasus i que podrien ser constitutius de delicte". Es planteja que es depurin davant la jurisdicció les responsabilitats en què hagin pogut incórrer les persones que hagin participat en la intrusió no autoritzada dels dispositius mòbils de membres del Parlament, havent pogut accedir al conjunt o una part dels sistemes d'informació del Parlament sense estar degudament autoritzats.

 

La denúncia del Parlament segueix a les que ja van formular Òmnium Cultural, ANC i CUP. La primera de totes va ser la de l'entitat que presideix Xavier Antich, el passat dilluns 2 de maig (quan feia dues setmanes que havia esclatat el CatalanGate). El mateix dia es va presentar la de la formació anticapitalista: va fer-ho l'advocat Benet Salellas en representació dels diputats Carles Riera i Albert Botran, així com de l'exdiputat David Fernàndez. Tant Òmnium Cultural com la CUP van presentar les denúncies al jutjat d'instrucció número 32 de Barcelona. La demanda de l'ANC va arribar el passat dimecres 11 de maig.

La querella presentada per Òmnium i els anticapitalistes contra l'espionatge massiu a l'independentisme català vol aclarir la implicació del govern espanyol en l'escàndol. És per això que va dirigida contra la persona jurídica d'NSO Group, propietària del programari Pegasus. Així mateix, sol·licita al titular del jutjat d'instrucció 32 de Barcelona (que ja investiga Pegasus) que demani un seguit de documentació a organismes policials estatals, a més de la declaració com a testimonis dels caps de les agències de ciberseguretat espanyoles i catalana.