El Parlament Europeu no enviarà, de moment, una missió a Espanya per investigar els casos d'espionatge amb el sistema Pegasus. Així ho ha decidit la comissió especial d'investigació sobre aquest cas creada a l'Eurocambra i de la qual forma part en la seva condició d'eurodiputat, el president a l'exili, Carles Puigdemont, així com l'eurodiputada republicana, Diana Riba, que ha estat una de les víctimes d'aquest programa espia.

La comissió es va constituir el 19 d'abril, l'endemà que Citizen Lab va revelar que almenys 65 polítics independentistes i membres de la societat civil catalana van ser espiats amb aquest sistema dissenyat per lluitar contra terrorisme i crim organitzat i que només poden adquirir els governs dels estats. En la reunió de coordinació que els membres de la comissió van celebrar el passat 10 de maig s'havia posat damunt de la taula de treball la possibilitat d'enviar una missió a Espanya.

Israel, Polònica, Hongria

Segons avancen l'agència Efe i l'ACN, la comissió ha decidit finalment prioritzar enviar missions a Israel -on s'ha desenvolupat la tecnologia de Pegasus-, així com Polònia i Hongria, que han reconegut que havien adquirit el programari, i els Estats Units, per la qual cosa no quedaria marge al calendari de treball per enviar altres delegacions a altres països.

Segons fonts de l'Eurocambra, els representants socialistes han estat els únics que no han acceptat incloure a les previsions de treball una missió a l'Estat espanyol, mentre que el grup popular ho hauria situat en el darrer punt de les seves propostes i els grups dels Verds, Renew -del qual forma part Cs- i l'Esquerra s'haurien mostrat a favor.

Un cop acordat el calendari, per possibilitar l'enviament d'una missió a Espanya caldria ampliar el període de treball que s'ha assignat a aquesta activitat parlamentària.