El Parlament ha decidit plantar cara a la declaració catalanòfoba de l'Ajuntament d'Alacant, impulsada per Vox i ben acollida pel PP. El ple del Parlament qualifica "d'agressió política" que l'Ajuntament d'Alacant decidís el 26 de juny eliminar el valencià com a llengua pròpia de la ciutat. "Una agressió que neix no només de l'odi contra la llengua sinó també contra la memòria, la cultura i la dignitat de tot un poble", diu el text de la declaració signada per PSC, Junts, ERC, Comuns i la CUP. Segons el text, declarar la ciutat exclusivament castellanoparlant és una "falsificació històrica", una "humiliació" a milers de ciutadans i una "mostra de menyspreu cap a les arrels d'un territori que ha estat històricament valencià de manera ininterrompuda".

La cambra catalana creu que "l'intent de marginació" de la llengua a qualsevol punt del seu domini lingüístic és una "agressió intolerable contra tots els seus parlants i reitera la unitat de la llengua". Així mateix, el Parlament proposa que, davant "l'ofensiva contra la llengua" per part dels actuals governants del País Valencià, el Govern de Catalunya "assisteixi materialment i jurídicament les entitats valencianes en defensa de la llengua i el compliment de la Llei d'ús i ensenyament del valencià".

L'Ajuntament d'Alacant va aprovar el 26 de juny passat una declaració institucional presentada per Vox amb el suport del Partit Popular en què es demana que s'elimini la ciutat de la zona de predomini lingüístic valencià i que s'inclogui en la de castellà. El consistori tenia previst traslladar la decisió a les Corts Valencianes per sol·licitar formalment la modificació de la Llei d'ús i ensenyament del valencià. El dia que es va aprovar la declaració, hi va haver una concentració de protesta impulsada per la plataforma Alacant pel Valencià. La presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, va enviar una carta al batlle d’Alacant, Luis Barcala, demanant-li que no donés suport a la proposta.

Dies després de la declaració, el Govern va lamentar aquesta iniciativa. La portaveu del Govern, Sílvia Paneque, va defensar la "riquesa" de la diversitat lingüística i es va mostrar "sorpresa" que no s'entengui així. En aquesta línia, va afirmar que el Govern "no entén i no comparteix" la criminalització de la diversitat lingüística i es va refermar en el compromís amb la promoció i la defensa de la llengua catalana.

La visió dels experts en llengua

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) també ha rebutjat la iniciativa d'Alacant, en considerar que suposa "un retrocés en la protecció dels drets lingüístics i en el reconeixement de la llengua catalana com a llengua històrica pròpia del territori". L'IEC ha donat suport a un comunicat de la Universitat d'Alacant, en què es defensa la Llei d'ús i ensenyament del valencià, perquè es fonamenta "en criteris històrics i culturals, no només en l’ús social present, i busca corregir la situació de subordinació històrica de la llengua catalana mitjançant la seva promoció i ensenyament progressiu".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!