Pere Aragonès, com a president en funcions de la Generalitat després de les eleccions del 12 de maig, ha decidit convocar la sessió de constitució del Parlament de Catalunya el pròxim 10 de juny, coincidint amb la data límit que marca el calendari, 20 dies hàbils després dels comicis. La data escollida per Aragonès, també coincideix amb l'endemà de les eleccions europees del 9 de juny, i segons ha apuntat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha estat triada precisament per interferir el mínim possible en la campanya electoral d'aquests comicis, que començarà aquest mateix dijous. 

Rellotge en marxa: debat d'investidura el 25 de juny, com a màxim

Un cop s'hagi constituït el Parlament el 10 de juny, dia en què s'escolliran els membres de la Mesa de la cambra catalana, en els deu dies hàbils posteriors el nou president o presidenta haurà de proposar un candidat a la presidència de la Generalitat, després de fer una ronda de consultes amb els representants de les formacions parlamentàries. En aquest cas, la data límit serà el 25 de juny, després de Sant Joan, ja que el 24 de juny és dia festiu a tot Catalunya. A partir d'aquí correrà el rellotge i si el 26 d'agost no hi ha cap acord per a la presidència de la Generalitat, es convocaran noves eleccions a l'octubre. 

Aragonès, que ha anunciat que un cop hi hagi nou Govern deixarà la primera línia política i no recollirà l'acta que va aconseguir el 12-M, després que ERC perdés fins a 13 diputats en les últimes eleccions, ja ha comunicat aquesta decisió als caps de llista dels partits amb representació al Parlament i també a la presidenta en funcions de la cambra, Anna Erra. 

Calendari postelectoral 2024

Negociacions en plena campanya 

A partir d'aquest dijous, els partits catalans estaran immersos en la campanya electoral de les eleccions europees, quan encara no hauran passat ni tan sols dues setmanes des de les eleccions del 12 de maig, amb la victòria de Salvador Illa i la pèrdua de la majoria independentista. Tot i que la setmana passada Plaja remarcava que no s'havien d'allargar les negociacions i que hi havia d'haver un Govern en plenes funcions com més aviat millor, assenyalant que una repetició electoral és un mal escenari, aquest dimarts en la roda de premsa posterior al Consell Executiva, ha anunciat que s'escull la data límit per a la constitució del Parlament, estirant el calendari. 

Tot i que des d'ERC han anat remarcant que els resultats del 12-M assenyalen que el seu partit ha d'anar a l'oposició i que qui s'ha d'entendre són Junts i el PSC, la setmana passada, marcada per l'anunci de la sortida d'Oriol Junqueras també després de les europees, el partit va anunciar que l'encarregada de portar les negociacions seria Marta Rovira des de l'exili. Així, el partit obria la porta a negociar amb la resta de formacions possibles acords postelectorals que després haurà de ratificar la militància del partit. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!