El diputat de Junts Joan Canadell no creu que l'Estat espanyol arribi mai a pagar "tot el que deu" als catalans, però considera que això no és motiu com per no fer l'exercici de quantificar quin és exactament el deute històric de l'Estat amb Catalunya. És per això que avui ha defensat al Parlament una proposta de resolució per crear una comissió d'estudi sobre aquest deute històric, proposta que ha Estat aprovada per l'independentisme, ha rebut l'abstenció dels comuns i el 'no' de PSC, Vox, Cs i PP.

La proposta demana exactament determinar el deute històric "fruit dels incompliments i les polítiques dutes a terme per l'Estat espanyol en les darreres dècades". La comissió, ara que ha Estat aprovada en seu parlamentària, s'haurà de crear i la integrarà un membre de cada grup parlamentari. També es preveu que hi puguin assistir tècnics, especialistes i membres d'entitats. La previsió és d'una durada de sis mesos i es preveu el redactat d'un informe final amb totes les conclusions.

 

300.000 milions

En la seva intervenció inicial Canadell ha carregat contra el dèficit persistent i continuat de l'Estat, un dèficit que està convençut que no és casualitat i que respon a una "discriminació per raó d'origen", cosa que assegura que la Constitució espanyola no permet, i ha reiterat que volen fer la comissió per analitzar bé el deute però que no esperen en cap cas que l'Estat pagui el que toca, quan sí ho farà amb altres comunitats com Extremadura: "Quan ens toqui, tot seran excuses per dir que no se'ns paga". A més, ha alertat que pot ser que el deute pugui superar els 300.000 milions d'euros. 

Des d'ERC tampoc consideren que el deute històric serà retornat, i és per això que el diputat Lluís Salvadó creu que no es resoldrà mai en el marc de l'autonomia, sinó en el de la república catalana, i mentrestant ha emplaçat PSC i comuns a treballar des del govern espanyol per aconseguir un nou sistema de finançament si consideren que és la solució. Més enllà d'això, ha defensat que crear la comissió és una bona idea perquè quantificar els problemes "pot ser positiu".

Des de la CUP, que també han donat suport a la proposta, la diputada Eulàlia Reguant ha dit que està d'acord en analitzar els incompliments però ha retret al Govern haver contribuït a apuntalar el deute històric "amb les classes treballadores del país". Malgrat donar-hi suport, ha qüestionat el fet de crear la comissió per la dificultat d'ordenar els debats que es poden generar.

Els partits del govern espanyol

Des dels comuns, que s'han abstingut, han considerat que la feina del Parlament no és estudiar coses, sinó fer política. El diputat Joan Carles Gallego ha reconegut que existeix dèficit fiscal, i ha demanat en aquest sentit fer propostes de més autogovern, per exemple en el marc de la taula de diàleg. Una taula de diàleg que ahir mateix el president Pedro Sánchez va postergar sense data.

El PSC, que s'ha sumat a Vox, Cs i PP, ha criticat que la proposta de Junts ja avança esdeveniments, en referència a les declaracions de Canadell conforme l'Estat no retornarà el deute. I és per això que el diputat Jordi Riba ha justificat el seu vot contrari, perquè considera que no planteja propostes i solucions i que la creació de la comissió és "un nou artefacte processista" amb un objectiu purament propagandístic.

La dreta, negacionista

La dreta, com era d'esperar, ha negat l'existència de qualsevol deute històric amb Catalunya. Antonio Gallego de Vox ha criticat a Junts de voler ressuscitar la idea que 'Espanya ens roba' "i seguir sumant greuges perquè el hàmster separatista doni voltes a la roda". Des de Cs Nacho Martín Blanco ha acusat els independentistes de fer apologia de l'odi i finalment el líder del PP, Alejandro Fernández, ha proposat la creació de set comissions d'estudi "pels deutes històrics" de la Generalitat amb diversos territoris del país.