El ple del Parlament ha donat llum verda aquest dimecres a la creació d'una comissió d'estudi de la salut mental i les addiccions que ajudi a dissenyar un millor model d'atenció pública als pacients d'aquesta xacra.

"L'objecte de la comissió és garantir un model d'atenció públic integrat amb la persona al centre, amb un marcat caràcter preventiu, d'assistència, rehabilitació, benestar, d'enfocament comunitari, de proximitat i que garanteixi la continuïtat assistencial en la problemàtica de la salut mental i les addiccions", diu la proposta aprovada. Tots els grups van donar suport la iniciativa de crear la comissió excepte Vox.

La compondran un membre de cada grup parlamentari i, com a especialistes, representants de les entitats que conformen el Pla Integral de Salut Mental i Addiccions, el qual va ser anunciat pel president Aragonès en el seu debut al capdavant de la Generalitat. La comissió d'estudi de la salut mental i les addiccions tindrà la vigència corresponent de dos anys i podrà redactar un informe final.

Detecció precoç

En el text recolzat per àmplia majoria s'assenyala que és imprescindible abordar la salut mental i les addiccions des de "una visió transversal i multidisciplinària que permeti una actuació més eficaç en la detecció, prevenció i integració d'aquesta problemàtica que impacta tant en els àmbits familiars i laborals com en els personals i socials" de qui la sofreix.

"Està demostrat que detectar precoçment patologies psiquiàtriques com els trastorns depressius i d'altres més severes com l'esquizofrènia i els trastorns bipolars contribueix a una millora en l'estat de la salut mental del pacient", afegeix la proposta.

També es destaca que per analitzar en profunditat la integració de l'assistència i els tractaments de salut mental als hospitals generals i l'atenció primària ha d'existir coordinació de tota l'administració i major formació per als professionals catalans sobre salut mental.

En aquest sentit, diversos grups han destacat al debat previ al vot que les retallades aplicades pels Governs successius en l'última dècada "també han afectat les partides dirigides a atendre aquest tipus de patologies". 

 

Imatge principal: l'hemicicle del Parlament durant un ple / Foto: Sergi Alcàzar