Després de dos anys marcats per la pandèmia, el Parlament de Catalunya s'ha pogut desfer aquest divendres de les mascaretes. Tot plegat, ha permès a la Cambra celebrar Sant Jordi, que és demà, amb una nova edició de 'Lletres al Parlament'. És, de fet, el dissetè cop que té lloc aquest acte, impulsat per primer cop el 2005. A més, en aquesta ocasió la celebració de la Diada del llibre i la rosa ha coincidit amb la commemoració del 90è aniversari de la primera legislatura de la cambra catalana, que va començar el 6 de desembre del 1932. De fet, només l'any passat el Parlament va aprovar que la legislatura republicana passi a ser la primera, fent que l'actual sigui ara considerada la XIV, en lloc de la XIII. Precisament amb aquest rerefons, l'acte d'avui ha volgut reivindicar aquest període amb la lectura de textos de diputats i treballadors de la cambra i autores dels anys trenta del segle passat. I, en aquest marc, la figura de la dona hi ha tingut una presència destacada.

La presidenta de la Cambra catalana, Laura Borràs, ha estat l'encarregada d'obrir les 'Lletres al Parlament', i ho ha fet recordant la que ara és la primera legislatura, en el context de la II República. "Després de la proclamació de la República l'any 31 i de l'Estatut de Núria l'any 32, aquell mateix any va haver-hi les primeres eleccions autonòmiques en què va sortir escollida la primera cambra de representants del poble de Catalunya", la qual no va tornar fins després de la Dictadura de Franco, ha subratllat. Precisament, s'ha referit a la decisió de "recuperar la història pròpia" gràcies a la reivindicació d'aquella primera legislatura.

Però no ha evitat centrar-se en el paper de la dona durant aquella ocasió, recordant que dels 85 diputats escollits el 1932, cap era dona. "En canvi, avui ocupem 65 dels 135 escons, gairebé la meitat". La presència femenina en els altres àmbits del Parlament tampoc era molt més gran, amb només 22 treballadores del total de 135, i la majoria d'elles relegades a feines com l'administració, la mecanografia i la neteja. Però d'entre totes aquestes, "dues van guanyar-se mèrits propis" per ser considerades a l'acte d'avui: Angela Nunell i Carme Espinosa. La primera era redactora de contes, i la segona havia protagonitzat conferències reivindicant la presència pública de les dones. És per això que totes dues han vist com la seva obra era llegida a l'hemicicle del Parlament i reivindicada noranta anys després.

Acte «Lletres al Parlament» per la diada de Sant Jordi - Montse Giralt
Acte «Lletres al Parlament» per la diada de Sant Jordi - Montse Giralt

48 fragments de textos

Al llarg de l'acte, que s'ha celebrat al Saló de Sessions, consellers, diputats, treballadors de la cambra i personalitats vinculades a les lletres catalanes han llegit 48 fragments de textos dels anys trenta. A més dels escrits de Nunell i Espinosa, també s'han sentit les paraules d'altres dones autores de l'època, com Caterina Albert, Rosa Maria Arquimbau, Aurora Bertrana i Mercè Rodoreda. I també de representants i funcionaris de la cambra que han passat pel Parlament al llarg de la seva llarga existència, com les obres dels exdiputats Raimon d'Abadal, Joan Comorera, Josep Fontbernat i Verdaguer, Ventura Gassol, Carles Pi i Sunyer, Joan Puig i Ferreter, Antoni Rovira i Virgili, entre altres, i d'extreballadors com Andreu Avel·lí, redactor en cap del diari de sessions, i Josep Carner-Ribalta, cap de premsa.

En aquest sentit, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, també ha destacat que avui s'ha aconseguit "posar veu a les paraules dels escriptors que han tingut vincles al Parlament". "Homenatgem les persones que ens han precedit passant per la cambra de la sobirania del poble", per la qual cosa ha afirmat que això "ajuda a entendre d'on venim". En el marc de la celebració de Sant Jordi, no ha evitat recordar que aquesta és la principal festa cultural a Catalunya, i ha propiciat que demà els carrers estaran plens de bons llibres.

Acte «Lletres al Parlament» per la diada de Sant Jordi - Montse Giralt
Acte «Lletres al Parlament» per la diada de Sant Jordi - Montse Giralt

Vox i Ciutadans fan acte de presència

La gran majoria de les personalitats que han fet lectures han estat diputats, i molts d'ells dels partits independentistes. Especialment, s'han sentit representants de Junts i Esquerra Republicana, però també del PSC, la CUP i els Comuns. D'altra banda, també s'han deixat veure membres de Vox i de Ciutadans (un representant per a cada partit), que, tanmateix, no han fet cap lectura. També s'han sentit actuacions musicals en un ambient que ha estat marcadament festiu i distès.