Han passat trenta anys des que l'illa de Menorca va ser declarada reserva de la biosfera per la Unesco, i ara, tres dècades després, s'ha aprovat la llei que permetrà regular-la. El Parlament Balear ha aprovat aquesta dimecres la llei Menorca Reserva de la Biosfera, que atorga al consell insular instruments per a, entre altres qüestions, limitar l'entrada de vehicles, actuar en matèria de recursos hídrics i litoral, així com gestionar la figura de reserva de la biosfera. La nova normativa s'emmarca dins l'estratègia del Consell Balear de protegir el medi natural i la biosfera de l'illa de Menorca i vol garantir que els habitants de l'illa puguin viure en un entorn sostenible. El conseller insular de Medi Ambient i portaveu de Més per Menorca, Josep Juaneda, ha assenyalat que es tracta d'un "dia històric" per als menorquins i ha reivindicat que el seu grup "es va saber plantar" perquè el consell insular "aprovés la llei que els menorquins havien decidit".

Juaneda ha subratllat que la nova llei garanteix el futur i el benestar dels ciutadans i que les pròximes generacions puguin tenir qualitat de vida en un entorn sostenible. Per part seva, la consellera insular de Treball, Habitatge i Cooperació Local i portaveu d'Unides Podem (UP), Cristina Gómez, ha ressaltat l'aprovació d'una llei "pionera" en l'àmbit estatal. També ha destacat que PSIB, UP i Més "hagin sabut recapacitar i superar els obstacles a la meitat de la negociació". Josep Ferrà, per part de MÉS per Mallorca, ha explicat que la llei és necessària perquè les reserves de la biosfera tenen la consideració d'àrees protegides per instruments internacionals, però sense perjudici de poder dotar-se d'eines pròpies per a reforçar la protecció.

Es crea també un mecanisme especial de finançament de cinc milions d'euros amb aportació del 75% per part del Govern i del 25% per part de la institució insular, el destí de la qual haurà de fixar una comissió i que servirà per a finançar actuacions de millora de transport públic i impuls d'energies renovables.

PP, Ciutadans i Vox s'hi han oposat

Els grups de l'oposició, Partit Popular, Ciutadans i Vox, han donat l'esquena a la iniciativa després de denunciar que la majoria progressista ha aplicat el corró i ignorat la gran majoria de les seves aportacions. No en va la llei ha arribat al ple de la cambra balear amb més de 300 esmenes vives que han estat massivament rebutjades.

Durant el debat de la proposició, el diputat del PP Juan Manuel Lafuente, que ha defensat, a més, la petició, finalment rebutjada amb 24 vots a favor i 32 en contra, del dictamen al Consell Consultiu, ha lamentat que s'"hagi perdut una oportunitat important. Segons Lafuente, s'ha aprovat una "mala llei" per als menorquins i per a la ciutadania en general i que genera "despeses forçoses" que haurà d'assumir el consell insular. Ha criticat que es "racaneen" cinc milions d'euros al Consell insular. En aquest sentit, ha indicat que si s'hagués acceptat la seva esmena de garantir les aportacions, s'haurien abstingut.

Per altra banda, la diputada de Vox Idoia Ribas ha lamentat l'impuls de polítiques que "descoratgen" la diversificació i que "només han aconseguit que Menorca sigui cada vegada més dependent del turisme sense consens" i que contribuiran, al seu judici, al "col·lapse". També ha advertit de les ombres d'inconstitucionalitat.