La Mesa del Parlament s'ha reunit aquest dimecres al matí, abans que comencés el ple, per autoritzar la petició de vot telemàtic que ha sol·licitat el diputat de Junts a l'exili, Lluís Puig. Ho ha fet amb el suport d'ERC, Junts i la CUP i el vot en contra del PSC. L'exconseller podrà exercir el seu dret a vot per aquesta via fins que finalitzi l'actual període de sessions, que serà a finals de juliol. Un dia abans, l'òrgan rector de la cambra havia acceptat incorporar el vot telemàtic transitori, una proposta que arribava després que la setmana passada el Tribunal Constitucional anul·lés els acords que permetien que Puig delegués el seu vot. Tot i l'autorització, els socialistes han registrat dues peticions de reconsideració que haurà d'examinar la Mesa i la Junta de Portaveus després de la sessió de control. Per la seva banda, Ciutadans i Vox també han presentat les seves respectives peticions. 

El vot telemàtic transitori aprovat el dimarts per l'òrgan de govern del Parlament s'admet per a "situacions excepcionals d'especial gravetat" que impedeixin l'exercici de les funcions parlamentàries. El procediment que se segueix és que el diputat en qüestió que necessiti emetre el vot per la via telemàtica ho sol·liciti i raoni els motius pels quals ha de fer servir aquesta modalitat. Quan aquesta petició es rep, la Mesa s'ha de reunir per autoritzar aquest vot telemàtic i, tot seguit, el diputat ha de fer arribar un correu electrònic —s'ha de fer una comprovació de la identitat del diputat— amb el sentit del seu vot abans de les votacions que s'hagin de fer al ple. En el cas de Lluís Puig, el seu vot se seguirà comptabilitzant com es feia fins ara: no apareixerà a la pantalla de l'hemicicle, però la presidència del Parlament el sumarà quan digui quin ha estat el resultat de la votació.

Aquest dimarts, Esquerra Republicana insistia que aquest vot telemàtic és transitori a l'espera que segueixi avançant el tràmit de la reforma del reglament del Parlament que el grup va presentar conjuntament amb la CUP. Aquesta proposició inclou més supòsits per admetre la delegació de vot i també incorpora el vot telemàtic, que fins ara no està incorporat al reglament de la cambra, i es plantejaria en uns termes quasi idèntics al vot telemàtic previst al Congrés dels Diputats. La reforma, però, trigarà unes setmanes a arribar al ple perquè no es va tramitar per lectura única com pretenien els republicans i els cupaires, però sí que es farà per la via d'urgència extraordinària. Segons ERC, el vot telemàtic transitori era l'única fórmula possible que quedava per "garantir el dret a vot" de Lluís Puig.

El PSC registra dues peticions de reconsideració

Durant la reunió de la Mesa, el PSC ha comunicat que havia registrat una petició de reconsideració sobre l'acord que la Mesa va adoptar el dimarts per habilitar el vot telemàtic transitori. Els socialistes sostenen que contravé la doctrina del Tribunal Constitucional. Després de la reunió de l'òrgan rector de la cambra, el grup liderat per Salvador Illa ha presentat una altra petició de reconsideració, en aquest cas, referent a l'acord adoptat per autoritzar el vot telemàtic sol·licitat per Lluís Puig. Ja a l'hemicicle, el diputat Nacho Martín Blanco, de Ciutadans, ha demanat la paraula per denunciar que el vot telemàtic per a Puig és un "atropellament" i ho ha qualificat de "decisió arbitrària". També ha demanat la paraula Joan Garriga, de Vox, que ha demanat a la Mesa "per quin article" han autoritzat aquest vot, ja que en el cas de Puig "no es dona el supòsit de malaltia de llarga durada o un embaràs".