Una gran majoria del Parlament de Catalunya ha aprovat portar al Congrés la proposta per reformar el Codi Penal i fer que els delictes de pederàstia més greus (aquells que tenen una pena de presó superior als cinc anys) no prescriguin. ERC, PSC, Junts i els comuns, que són els promotors d'aquesta proposició de llei i de la comissió d'investigació sobre els abusos de l'església, hi han votat a favor juntament amb Ciutadans, mentre que el PP, la CUP i la diputada no adscrita Cristina Casol s'han abstingut i Vox hi ha votat en contra. Els cupaires han justificat que si bé la no prescripció és una demanda de les víctimes, aquesta llei és insuficient perquè no té un caràcter retroactiu, mentre que els populars han criticat que s'hagi fet per lectura única i sense escoltar els experts. Des d'ERC, la diputada Raquel Sans els ha retret que el seu partit no ha assistit a la comissió d'investigació. La ultradreta, en canvi, ha explicat el seu no a aquesta modificació pel fet que la llei va dirigida, segons ells, a deslegitimar la institució de l'església. 

A finals del 2023, PSC, ERC, Junts i En Comú Podem van registrar la proposició de llei que ara el Parlament enviarà al Congrés espanyol perquè es prengui en consideració a la cambra baixa espanyola i en cas que s'aprovi es modifiqui el Codi Penal espanyol. A banda de proposar que els delictes més greus no prescriguin, també es planteja allargar la prescripció dels tipus penals menys greus, fent que la víctima pugui denunciar els fets, com a mínim, fins que tingui cinquanta anys. Ara mateix, aquests delictes prescriuen entre els 40 i els 45 anys.

Crítiques per no fer la proposta directament al Congrés 

Des de les associacions de víctimes de la pederàstia van valorar positivament aquesta iniciativa al Parlament, assegurant que per primer cop tenien la sensació que s'estaven escoltant les seves demandes. Moltes de les víctimes dels abusos durant la seva infantesa no denuncien la seva situació ni demanen ajuda fins que no arriben a l'edat adulta i se senten preparats per fer-ho, fet que demostra la importància que els delictes no prescriguin perquè els abusadors no en quedin impunes.

Els comuns, que ocupen la presidència de la comissió d'investigació i formen part del govern espanyol, s'han mostrat confiats en diverses ocasions que el Congrés aprovarà aquesta llei perquè els delictes més greus de pederàstia no prescriguin. Una de les crítiques que s'ha repetit al Parlament aquest dimecres, on la proposta ha tirat endavant, és que aquesta proposició de llei no s'hagi fet directament al Congrés dels Diputats, on tots els grups que la defensen hi tenen representació o fins i tot formen part del govern espanyol. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!