Final de trajecte. El mandat de Rafael Ribó al capdavant de la Sindicatura de Greuges és cada cop més a prop. I és que aquest dijous, el Parlament ha celebrat un ple específic per a culminar l’elecció de la figura que el relleva: la jurista Esther Giménez-Salinas. Tot plegat, una substitució que només ha estat possible, amb un retard de diversos anys, en el marc dels acords a què van arribar fa uns mesos el PSC, ERC i Junts per a renovar les cúpules dels principals òrgans de designació parlamentària. Després d’un llarg procés, ja arriba la llum al final del túnel. La votació d’aquest dijous ha acabat aprovant-se amb els 91 vots favorables dels tres partits, i ja només queda per fer un acte de presa de possessió, que previsiblement tindrà lloc durant el mes de juliol, per fer efectiu el relleu i encetar així una nova etapa, la primera amb una dona al capdavant de la institució.

Aquesta votació es produeix després de tots els passos previs reglamentats. Giménez-Salinas no ha pres la paraula, però sí que ho va fer la setmana passada en la Comissió del síndic de Greuges, que va avalar la seva candidatura amb els vots a favor de PSC, ERC i Junts, els mateixos partits que la van proposar després d’acord una renovació dels càrrecs caducats. En aquella compareixença, qui serà la nova síndica de Greuges, va explicar la seva trajectòria com a vocal del Consell General del Poder Judicial, directora del Centre d’Estudis Jurídics i rectora de la Universitat Ramon Llull. També es va proclamar defensora d’una “justícia restaurativa”, i va defensar que l’eficàcia no pot abandonar mai les garanties i la justícia restaurativa en què la víctima sigui el centre: “La justícia escolta molt poc. La justícia decideix i escolta poc”, va assenyalar, i va detallar que vol introduir aquest concepte de justícia a la Sindicatura de Greuges.

Mentre arriba Esther Giménez, marxa Rafael Ribó. I ho fa després de 18 anys al capdavant del síndic de Greuges. Històricament vinculat al PSUC, i posteriorment a Iniciativa per Catalunya, va aterrar a l’oficina del defensor del poble el 2004, després d’anys exercint de diputat al Parlament. La seva etapa ha estat marcada especialment pel seu apropament al moviment independentista, amb la defensa del dret a decidir i la lluita contra els excessos de l’Estat. Un exemple, de fet, es va viure ahir mateix, quan el síndic va presentar el seu informe sobre el CatalanGate per acabar concloent que l’espionatge a una seixantena de personalitats vinculades a l’independentisme havia vulnerat drets bàsics de les víctimes “sense restriccions ni control”. Ara bé, a l’altra cara de la moneda hi ha la taca fosca que ha deixat la investigació contra Ribó per un presumpte delicte de suborn en el viatge a la final de Campions del 2015, un cas que va acabar, això sí, arxivat.

El debat al Parlament

A diferència de la candidata, els partits sí que han tingut l'oportunitat de justificar el seu posicionament. Per la seva banda, el PSC ha subratllat els "mèrits professionals" de Giménez-Salinas. "Dubto que cap grup pugui qüestionar la seva idoneïtat", ha llançat, i l'ha advertit que té davant reptes, com enfortir la Sindicatura i apropar-la a la ciutadania. Des d'ERC, han manifestat que comparteixen "molts punts de vista amb ella", i han celebrat que sigui una dona. "La justícia està marcada per la cultura masculinitzada i és important feminitzar les institucions". I Junts ha volgut posar en relleu la tasca de Rafael Ribó, amb 13.000 queixes l'any passat, de les quals el 98% van ser ateses, mentre que també li ha fet una recomanació: "La síndica no ha de complaure els poders públics, sinó que ha de fer de corcó".

D'altra banda, des de l'oposició, la CUP ha destacat el seu "currículum rellevant", però ha subratllat alguns elements que la desqualifiquen, com els seus vincles amb el Banc de Santander, el Consell General del Poder Judicial i Endesa. "Generen dubtes perquè hauria d'estar en contra dels interessos del capital". Els comuns també han remarcat la necessitat d'enfrontar-se als poders econòmics, i han remarcat que el pacte entre PSC, ERC i Junts els obliga a votar en contra perquè "les formes són importants i no s'han utilitzat els millors procediments". I des de la dreta espanyolista, Vox ha reclamat suprimir l'òrgan per la "duplicitat" amb el Defensor del Poble i el "malbaratament" que suposa pels pressupostos; Ciutadans ha advertit a Giménez-Salinas que tindrà difícil recuperar la confiança de la gent després que Rafael Ribó hagi servit de "soci" de l'independentisme; i el Partit Popular també ha aprofitat per carregar contra l'actual síndic, acusant-lo de ser "una extensió del Govern separatista".