El Parlament afirma, en les seves al·legacions contra l'admissió a tràmit de l'"incident d'execució" instat pel govern central per les resolucions del debat de política general sobre el referèndum, que aquestes són "autònomes" i "no mantenen una relació" amb la sentència del TC que va anul·lar la declaració del 9-N. El Parlament ha donat a conèixer aquesta tarda les al·legacions que els serveis jurídics de la cambra han presentat per l'admissió a tràmit per part del Tribunal Constitucional (TC) de l'incident d'execució instat pel govern central contra les resolucions del debat de política general, en les quals es preveu el referèndum.

En les seves al·legacions, el Parlament planteja defectes de forma, pel fet que el govern central "no va ser part" en el procés que va culminar en la sentència de l'execució de la qual es planteja l'incident, i perquè entén que correspon només al TC decidir la suspensió automàtica de les resolucions. Pel que fa al fons de l'assumpte, que és el contingut de la resolució 306/XI que preveu el referèndum, el Parlament sosté que no manté "una relació directa i immediata de causalitat amb la part dispositiva de la sentència del TC 259/2015" que va anul·lar la declaració de sobirania del 9-N, sinó que és "autònoma" i "materialment aliena".

En el text de les al·legacions, es requereix a l'advocat de l'Estat perquè "aclareixi" la seva representació amb la finalitat que el tribunal pugui "solucionar o convalidar els defectes que haguessin pogut produir-se" atenent al fet que el president del govern espanyol, "que és a qui l'advocat de l'Estat diu representar, no va ser part en el procés que va culminar en la sentència de l'execució de la qual es planteja l'incident".

El Parlament requereix, també, "rectificar i deixar sense efecte" l'apartat 3 de l'acord del TC d'admissió a tràmit, ja que entén que no hi ha lloc perquè el govern central demani la suspensió automàtica de les resolucions si aquestes són objecte d'un incident d'execució d'una sentència, ja que en aquest supòsit, "correspon en exclusiva al tribunal, amb audiència de les parts" decidir al respecte.

En les al·legacions, també, es demana "desestimar" l'incident d'execució vinculat amb la resolució del Parlament que preveu el referèndum d'autodeterminació (306/XI) ja que considera que "no manté una relació directa i immediata de causalitat amb la part dispositiva de la sentència del TC 259/2015". Afegeix el Parlament, en aquest sentit, que l'advocat de l'Estat "pretén" impugnar "una resolució autònoma que és materialment aliena al procés en el qual es planteja l'incident".

Finalment, la cambra legislativa catalana reclama, també, "desestimar" les mesures d'execució sol·licitades en relació amb la presidenta i alguns membres de la Mesa del Parlament "consistent a deduir testimoni de particulars per exigir la responsabilitat penal". El motiu adduït pel Parlament és que es tracta d'"actes parlamentaris en seu parlamentària que gaudeixen de la prerrogativa d'inviolabilitat, la qual cosa exclou la responsabilitat penal en tot cas".