El Parlament ha advertit el Tribunal Constitucional de l’amenaça de “violentar de forma extraordinària” els principis en què s’assenta el funcionament de la cambra, la qual cosa pot tenir “efectes molt greus”. Aquests arguments formen part de les al·legacions que aquest matí s'han fet arribar al Tribunal en defensa de l’aprovació al ple de les conclusions de la comissió d’estudi del Procés Constituent. 

El document, la presentació del qual es va aprovar ahir per unanimitat a la Mesa del Parlament tot i que C’s i PSC van expressar reticències amb el contingut, assenyala que les mesures que planteja l’incident d’execució de la sentència de l’Advocat de l’Estat, en el sentit que no es poden impulsar actuacions que donin compliment a la declaració de desconnexió dels 9-N, “poden tenir efectes molt greus” per a l’exercici de les funcions institucionals de la cambra.

Podrien arribar a suposar la desnaturalització de la mateixa essència del parlamentarisme i un efecte demolidor sobre el principi democràtic que representa i expressa el Parlament”, adverteix.

Debat sense límits

Les al·legacions de la cambra catalana recorden que la Constitució “no prohibeix ni estableix límits al debat polític”, especialment en seu parlamentària i “empara el dret a promoure i defensar qualsevol idea política” encara que no encaixi amb els postulats constitucionals.

La cambra catalana veu rere la petició de les mesures que reclama l’Advocat de l’Estat “una voluntat de posar sota tutela el dret d’iniciativa parlamentària i el mateix funcionament dels òrgans del Parlament” i denuncia un trencament del “principi de seguretat jurídica” en plantejar-les de manera “genèrica i indeterminada”.

Cautela

Amb tot això, conclou que hi ha una “impossibilitat constitucional” d’adoptar les mesures en els termes que planteja l’Advocat de l’Estat.

El text, que recorda que el TC estudia adoptar mesures coercitives a partir de la reforma de la seva llei orgànica que inclou aquesta possibilitat i que està recorreguda, aconsella al Tribunal que sigui “especialment caute” per evitar contradiccions amb una futura sentència.

Forcadell

Així mateix, pel que fa a la presidenta, Carme Forcadell, destaca que no podia desatendre la petició dels grups parlamentaris de sotmetre a votació les conclusions de la comissió i que va actuar obligada per l’aplicació del reglament, a més de recordar que, segons l’Estatut, “els membres del Parlament són inviolables pels vots i les opinions que emetin en l’exercici del seu càrrec”.

Llibertat d'expressió

Després d’apel·lar a la legislació espanyola i a jurisprudència internacional, assenyala que “les cambres parlamentàries, fòrum principal d’expressió dels representants dels ciutadans, han de gaudir dels més amplis marges de tolerància pel que fa a la llibertat d’expressió, d’acord amb la seva funció institucional”.

Finalment, els lletrats destaquen la transcendència que el govern espanyol ha invocat l’article 161.2 que li trasllada el “poder de suspensió” de resolucions adoptades pel Parlament, però recorda que és al TC a qui correspon ratificar-ho.

Davant d’aquestes argumentacions, la cambra reclama que el TC desestimi l’incident d’execució i els requeriments així com els advertiments a la presidenta i membres de la Mesa, a més de deixar sense efecte la suspensió de la resolució provocada per la invocació de l’article 161.2 de la Constitució.