Primera dama, dona, esposa, nòvia... Onze candidats, onze idearis diferents i onze estils diferents de parelles. Deu primeres dames i un exprimer cavaller omplen bona part de la vida privada dels polítics -sí, també tenen vida privada i dones, i homes, i fills...- que porten quinze dies sense parar per arribar triomfants a la meta de la cursa pel 26-J.

Acostumats a veure'ls sempre en rodes de premsa, mítings i actes defensant els seus partits a capa i espasa, així com demanant el vot per a les seves respectives formacions, costa d'imaginar com deu ser la vida privada d'un polític i, encara més, amb el ritme frenètic que comporta estar en plena campanya electoral. 

Les diferències entre Catalunya i Espanya es tornen a fer evidents en aquest sentit. Mentre els candidats espanyols no s'amaguen de fer públic qualsevol episodi de la seva vida privada -uns més que altres-, els catalans destaquen per preferir separar-la de la professió. Poc se'n sap de les parelles dels futurs diputats catalans i de qui els acompanyarà durant la nit del 26-J.

Elvira, la presidenta a l'ombra

Discreta, però amb caràcter. Diuen que el candidat del PP i president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, sempre escolta el seus consells i que és ella qui realment mana a la Moncloa. Llicenciada en empresarials, Elvira Fernández Balboa -Viri pels amics- va protagonitzar el primer petó a la boca de la història espanyola entre un president i la seva dona, el dia de les eleccions del 20 de novembre del 2011.

Nascuda a Pontevedra el 27 d’abril del 1965, ha treballat a Antena 3 i Telefónica Media, com analista de continguts pel mercat audiovisual. Es porta deu anys amb el president espanyol en funcions, amb qui es van conèixer al cafè El Universo de Pontevedra una nit de l’any 1992, quan Rajoy era ministre d’Administracions Públiques i, quatre anys més tard, el dia dels innocents, es van casar.

Va patir un avortament el 1996 quan estava embarassada de sis mesos d’una nena. Més tard va tenir dos fills, Mariano i Juan. Com a curiositat, els qui la coneixen destaquen d'ella que compra a Mercadona -de fet, solen veure el camió d'aquest supermercat pels voltants de la Moncloa- i a Zara.

Elvira Fernández i Mariano Rajoy / EFE

Begoña, la primera dama espanyola

Bilbaïna, però criada a Lleó, María Begoña Gómez Fernández té 41 anys i en porta 10 casada amb el candidat del PSOE, Pedro Sánchez. Els va casar la socialista Trindidad Jiménez a l’Ajuntament de Madrid i és una de les parelles del món de la politica que més es veu pels carrers de Madrid. Tenen dues filles, l'Ainhoa i la Carlota, que estudien en una escola pública. Es van conèixer sortint de festa i, segons ella, va ser un amor a primera vista.

Llicenciada en màrqueting, ha treballat en diferents ONG com Oxfam Intermón, Amnistia Internacional o Anesvad com a assessora, però també a empreses com Deutsche Bank o Ono. Ara és sòcia directora de Task Force, empresa en què alguns dels seus empleats denuncien treballar nou hores diàries per 400 euros mensuals anant amunt i avall pels carrers de la ciutat fent de comercials.

També codirigeix un màster a la Universitat Complutense i se la sol veure anant a un gimnàs proper a casa seva, on diuen que hi practica aeròbic i pilates.

Pedro Sánchez i Begoña Gómez / Flickr PSOE

Irene, parella i companya d'escó

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha estat assegut fins ara al Congrés molt a prop de la seva nova parella, Irene Montero, i de la seva ex, Tania Sánchez, amb qui van trencar la relació el març de l'any passat després d'estar quatre anys junts. 

Montero va néixer a Madrid l'any 1988 i va entrar a la Joventut Comunista amb 16 anys. Ara en té 28. És filla única i té una carrera i un màster en Psicologia. També va participar en la creació de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Madrid. Va introduir-se a Podemos el 2014, just abans de les eleccions europees, i va fer-ho de la mà de l’advocat de la PAH, Rafa Mayoral. Ara n'és la portaveu adjunta.

Íñigo Errejón, Pablo Iglesias i Irene Montero / EFE

Anna, la doctora enamorada

No tenen cap problema  de mostrar el seu amor en públic. El candidat de la coalició Unidos Podemos Alberto Garzón tant penja fotografies de campanya a les xarxes com amb la seva parella, Anna Ruiz. Fins i tot té seguidors que li demanen per Instagram que es creï un compte personal per penjar les fotos més romàntiques, perquè troben que és “massa pasteleo”.

Es van conèixer a Ronda (Màlaga), el poble natal de Ruiz, i des de llavors no s’han separat ni un moment. Bé, quan ell viatja per fer actes, però mantenen el contacte a través del mòbil. Viuen a Madrid amb el germà de Garzón, l'Eduardo.

Ella és doctora especialitzada en medicina familiar i comunitària i treballa a l’hospital de La Princesa de Madrid. És una gran defensora de l’avortament lliure i de la sanitat pública. Tot i no estar afiliada a Izquierda Unida, sí que ho està al Partit Comunista d’Espanya (PCE), on col·labora fent conferències sobre salut.

Alberto Garzón i Anna Ruiz / Instagram Agarzoniu

Beatriz, l’hostessa somrient

Sempre somriu. La nova parella del presidenciable de Ciutadans, Albert Rivera, passa desapercebuda, però té les idees clares. Beatriz Tajuelo -Bea pels amics- no entén com al Toro de la Vega encara se’l titlla de tradició. Hostessa de vol, viu a l’Hospitalet de Llobregat i estima la seva feina.

Li agrada Ricky Martin, U2, Alejandro Sanz, Julieta Venegas, Diego el Cigala, Juanes, Maná i Miguel Póveda. També és una apassionada de la cuina i segueix diferents blogs culinaris com es pot veure als seus perfils de les xarxes socials. Se’ls va veure junts per primera vegada el 27-S per les eleccions catalanes i viuen junts a Barcelona en un pis de 50 metres quadrats.

L'ex de Rivera -Mariona- és la mare de la seva filla Daniela, que té quatre anys i es porta molt bé amb la nova parella del candidat taronja. Van començar a sortir quan tenien 13 anys i no es van separar fins el 2013.

Albert Rivera i Beatriz Tajuelo / EFE

Sònia, la parella de Domènech

Tot i haver protagonitzat diversos petons a la boca en públic amb el líder de Podemos, el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, té parella i un fill de tres anys. Després del primer petó amb Pablo Iglesias, la seva dona, Sònia, va voler fer broma demanant-li el seu telèfon per “enviar-li un parell de missatges”.

En una conversa amb Empar Moliner, Domènech explica en el seu vessant més personal que el dia del part del seu fill, la Sònia no sabia com havia de donar a llum i quan "per fi" una infermera li va explicar bé, ella li va donar les gràcies i llavors el petit va arribar al món.

Pablo Iglesias i Xavier Domènech / Sergi Alcàzar

La (no) estranya parella de Rufián

Tot i ser coneguts com l’“estranya parella” pel curiós tàndem que forma amb Joan Tardà, el cap de llista d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, viu a Sabadell amb la seva parella i el seu fill. 

Ell i la seva dona es van conèixer al Metro, on coincidien cada dia a la mateixa hora. Quan Rufián ja li tenia l'ull posat al damunt i tenia clar que volia compartir la seva vida amb ella, li va donar una nota amb el seu telèfon, el seu correu i la frase "ets la millor notícia de cada dia".

Oriol Junqueras, Gabriel Rufián i Joan Tardà / EFE

Marta, la dona d’Homs

Francesc Homs ha sigut molts anys la mà dreta d'Artur Mas. Però fora de la vida política, el candidat de CDC viu a Taradell (Osona) amb la seva dona, la Marta, i les seves dues filles, la Laia i la Maria, amb qui es comunica moltes vegades per Snapchat.

El 2008 va reconèixer que ni recomanaria, ni deixaria de recomanar, a les seves filles que es dediquin a la política perquè a ell de petit ja li ho van dir i “aquí estic”.

Francesc Homs i Artur Mas / EFE

Pols oposats... se separen

Va ser amor a primera vista. Meritxell Batet i José María Lassalle es van conèixer arran d’una intervenció de la candidata socialista al Congrés dels Diputats sobre plurilingüisme en el seu primer any com a diputada, quan el diputat del PP i secretari d’Estat de Cultura se li va acostar seduït per les seves paraules.

La cap de llista del PSC pel 26-J es va casar amb Lassalle al cap de vuit mesos de conèixer-se. Van tenir dues filles bessones, l’Adriana i la Valèria, però ara, després d’11 anys de matrimoni, s’han separat. No se sap si la situació política hi ha tingut alguna cosa a veure, però la veritat és que només fa un mes que ho van anunciar.

José María Lassalle i Meritxell Batet / EFE

Girauta, sense parella oficial

El candidat de Ciutadans per Barcelona, Juan Carlos Girauta, no té parella, almenys que sigui oficial. Això, o ho porta molt ben amagat. 

Ara bé. Té una forta arma de seducció amagada i que ha fet pública en aquesta campanya: canta Mediterráneo igual que Joan Manuel Serrat.

Juan Carlos Girauta / EFE

Asunción, la protegida d’Interior

Casat amb Asunción Caracoba, el ministre de l'Interior en funcions i candidat del PP per Barcelona, Jorge Fernández Díaz, és dels pocs candidats catalans a qui s'ha vist acompanyat de la seva dona.

Ella és la protegida del Ministeri de l’Interior. I és que, fins i tot, una vegada -que hi hagi constància- va ser escortada per un agent en un viatge d’AVE i, en arribar, la van recollir dos més en un cotxe oficial, privilegi que no hauria de tenir cap familiar d’un polític si no va acompanyat del polític, segons exposava El Periódico de Aragón.

Asunción Caracoba i Jorge Fernández Díaz / EFE