"Ens hem de preparar cap a un escenari de resistència no violenta que defensi la declaració d'independència". Aquest serà un dels objectius del nou secretariat de l'Assemblea, segons ha anunciat en roda de premsa aquest dissabte la reescollida presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie.

Paluzie ha fixat aquest escenari per després d'assolir el que serà el primer objectiu de l'entitat a partir d'ara: que l'independentisme superi el 50% dels vots en les eleccions al Parlament. Tanmateix, la líder de l'ANC ha advertit que "sense un Parlament que la declari i un Govern que es declari autoritat de la República naixent això no és possible".

En aquest sentit ha explicat que el nou secretariat té la voluntat de continuar pressionant els partits independentistes a través d'una "major fiscalització" i no donant suport a les formacions que no apostin per la via unilateral. "No ens deixarem utilitzar pels partits. Els càrrecs elegits tenen independència total" de les formacions, ha advertit.

Per exercir aquesta força, Paluzie ha volgut dissipar qualsevol dubte sobre la cohesió interna de l'entitat després que Montse Soler, afí a Canadell, es postulés com a alternativa. "Els resultats evidencien que el secretariat surt amb força i sense divisions", ha afirmat.

Retornar la confiança a la base

La líder de l'ANC ha posat especial èmfasi amb què l'organització vol "retornar la confiança a una base que la necessita". En un context en què la crisi del coronavirus ha saturat l'agenda política, social i econòmica, i JxCat i ERC estan en plena guerra preelectoral, Paluzie ha assegurat que el secretariat vol "tornar a posar al centre la independència".

"Com ja va passar a la crisi del 2008, el que està passant ara ens dona bons arguments per explicar que la independència és l'única eina que tenim per sortir-nos-en", ha justificat, i s'ha mostrat molt escèptica amb la taula de diàleg entre governs, tot i que ha matisat que "el nou secretariat haurà de fixar el seu posicionament respecte les noves reunions".

Tasques a fer

Paluzie també ha exposat les diferents tasques que durà a terme el nou secretariat per assolir els seus objectius. Més enllà de l'esmentada pressió als partits, la presidenta ha insistit en "l'acció exterior i la internacionalització del procés". "Tenim unes delegacions exteriors que són com un exèrcit de diplomàtics voluntaris", ha reivindicat.

A més, també ha comentat que l'entitat continuarà amb les diferents campanyes d'Eines de País, que fa poc més d'un any ja es va fer amb el poder de la Cambra de Barcelona, la qual lidera l'empresari independentista Joan Canadell. Així doncs ha fixat com a objectiu altres cambres de comerç, sindicats i "altres entitats".

L'economista ha explicat que aquestes campanyes tenen per objectiu "evitar que es repeteixi la fotografia de la tardor del 2017 en què degans de diferents col·legis professionals intentaven forçar que el Parlament aturés el procés".