Les paraules de Gabriel Rufián no han deixat ningú indiferent. El diputat d'Esquerra Republicana al Congrés s'ha deixat anar aquest matí, quan li han preguntat sobre els suposats vincles entre l'entorn del president Carles Puigdemont i el govern de Vladímir Putin, una teoria que ha tornat a agafar força aquests darrers dies després que ja es posés sobre la taula el setembre passat. El seu comentari, en què s'ha referit als suposats contactes russos de Josep Lluís Alay com a "senyorets que es passejaven per Europa reunint-se amb gent equivocada perquè durant una estona es creien James Bond", ha aixecat una inevitable polseguera.

Ja són diverses les figures de l'independentisme que no s'han quedat callades davant l'atac de Rufián. Ara, ha estat la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, que ha repudiat el comentari del republicà en un tuit: "Ja fa massa temps que Gabriel Rufián contribueix al relat criminalitzador de l'independentisme", ha advertit. També ha aprofitat per recordar quan el diputat va criticar-la per defensar que les protestes després de la sentència als presos independentistes havien internacionalitzat el conflicte amb l'Estat: "Vaig callar quan ho va fer amb mi el 2019 per no caure en la provocació que busca". I no s'ha pogut estar de condemnar-lo enèrgicament: "Avui ha creuat moltes línies vermelles".

elisenda

"Senyorets creient-se James Bond"

Gabriel Rufián ha fet el seu sonat comentari quan ha estat preguntat pels suposats contactes russos de l'entorn del president Carles Puigdemont, a través de Josep Lluís Alay, publicats els últims dies per mitjans com El Confidencial  o El Periódico. Gabriel Rufián hi ha donat carta de veracitat i ha criticat que eren "senyorets que es passejaven per Europa reunint-se amb gent equivocada perquè durant una estona es creien James Bond". En aquest sentit, el portaveu republicà al Congrés ha deixat clar que "no ens representen" i que és d'una "frivolitat terrible" només pel fet de voler "fer-se selfies en segons quins despatxos". Ha deixat clar que s'està "contenint" i ha replicat que les explicacions no les han de donar ells. "Mai no ha representat la nostra línia de política internacional reunir-se amb sàtrapes. Romeva ho va poder fer i no ho va fer", ha conclòs.

Junts no es queda callat

L'entorn de Junts ha estat el primer a respondre. El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha advertit a Rufián que "és impossible ser més miserable". "És possible ser més ignorant? En tot cas, és impossible ser més miserable", ha retret Sànchez. "I és indiscutible que, qui parla així, ⁩es converteix de fet en portaveu oficial de les clavegueres de l’estat i la bombolla de la dreta mediàtica", l'ha avisat, abans de concloure amb dues paraules: "Així, no". També el vicepresident, Jordi Puigneró, no ha pogut evitar traslladar al president, Pere Aragonès, el seu enuig per les paraules de Rufián, que considera "intolerables" i ha demanat si aquesta és la posició d'ERC, segons fonts de vicepresidència.