La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha augurat aquest dilluns que les decisions judicials internacionals sobre les extradicions del president Carles Puigdemont i dels consellers a l'exili poden posar en evidència "l'autarquia" jurídica espanyola.

Paluzie ha presentat en l'Ateneu Barcelonès el llibre de l'escriptor i periodista Lluís Busquets i Grabulosa 'El judici. Els líders independentistes a la banqueta' (Editorial Gregal), que reuneix una crònica personal de les 52 sessions del judici del procés independentista i els centenars de declaracions de testimonis, i que l'autor compagina amb una anàlisi de l'evolució de les sessions.

La líder de l'ANC considera que les decisions judicials a l'estranger seran la manera de "sortir d'aquesta dialèctica perversa de defensar-se de coses que no eren delictes, sinó drets".

"Aquí és on podrem començar a tenir victòries i sortir d'aquest marc mental", ha dit, i ha destacat que el 12 de desembre començaran les vistes sobre la possible extradició de la consellera Clara Ponsatí.

Per a Paluzie, encara que tot culmini en el Tribunal d'Estrasburg, abans ja es notarà un contrast amb la justícia espanyola: "Hi haurà una sèrie de diferències que ja podrem veure i respirar i dir".

"No som només nosaltres els que veiem les coses d'aquesta manera", ha reiterat, i finalment ha definit el llibre de Busquets com un testimoniatge històric al que s'afegeix la qualitat literària amb la qual l'autor culmina la descripció de cada sessió judicial.