La nova presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha apel·lat aquest diumenge a l'opinió pública de la UE en general i d'Alemanya en particular -on s'ha detingut al president Carles Puigdemont- perquè no l'extraditin assegurant que “és intolerable que dins la Unió Europea hi hagi presos polítics”

Així ho ha declarat als periodistes just abans d'iniciar-se la manifestació convocada per l'ANC contra aquesta detenció. El recorregut ha començat davant l’oficina de la CE a Barcelona (al passeig de Gràcia), amb la intenció d’arribar al Consolat alemany, situat a la Vila Olímpica.

Paluzie, que estrena avui el seu càrrec, ha confiat que no extraditin el president "per lliurar-lo a una justícia autoritària que està falsejant absolutament tots els fets" entorn del referèndum d'octubre. I també ha recordat que Carles Puigdemont s'exposa a Espanya a una pena de presó de fins a 30 anys, "superior a la d'un homicidi, d'un assassinat". "El que s'està produint i el que es pot acabar produint en altres països de la UE és molt greu" i mereix la condemna més absoluta, ha advertit.

Valors fundacionals de la UE

Paluzie ha dit a més que el moment és greu, i ha insistit a "apel·lar als valors que van fundar la UE: el principi democràtic, els valors del pacifisme". En al·lusió als dirigents sobiranistes empresonats a Madrid, ha assegurat que dins de la UE hi ha presos polítics, i per "delictes inventats, basats en relats fabulats, inventant-se una violència que no ha existit mai".