La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, ha dit aquest dissabte al diari cors Corse Matin que tot i estar en l'estratègia de "la no violència" ara és moment de passar a "la desobediència civil directa". 

Paluzie explica al mitjà digital ​que una majoria de l'independentisme català defensa aquesta posició, sempre considerant les mobilitzacions com a no violentes. La presidenta ha proposat actuar "segons una estratègia evolutiva". Això passa per tenir un objectiu clar que impliqui "debilitar el govern espanyol". Es refereix a executar boicots i començar a deixar enrere els grans esdeveniments, "que és el que hem fet fins ara i no sembla que hagi funcionat". En aquesta línia, Paluzie deixa clar que això no significa renunciar, "sinó canviar la manera d'actuar". 

Repressió de l'estat espanyol menys visible, però en augment

La presidenta exposa també que el moviment independentista es troba "en un punt mort" i en responsabilitza la repressió política per part de l'estat espanyol. "La repressió, menys visible però en augment, es materialitza en les demandes contra els líders catalans, les detencions durant les manifestacions i el judici al procés", ha enumerat.

En aquest context, Paluzie lamenta que hi hagi dificultats per aconseguir una unitat entre els partits independentistes i que la repressió política hagi aconseguit crear divisió a Catalunya. "Hi ha diferències per reprendre el camí cap a la independència. Aquest és un punt clar d'aquest període d'aturada que estem vivint", indica. Per revertir-ho, associacions com Òmnium i l'ANC tenen la tasca de pressionar els partits "perquè s'uneixin de nou", ha assegurat. 

Paluzie, crítica amb els partits, ha criticat que les primeres files no hagin fet un esforç per facilitar la comunicació i ha assenyalat que el fet que els seus líders siguin a la presó i a l'exili "crea problemes". En aquest sentit, ha considerat que la declaració d'independendència del 27 d'octubre del 2017 no va ser conseqüent amb els fets que la van seguir i això va crear divergència d'opinió entre els que "volen continuar l'enfrontament amb l'estat i els que volen aturar aquesta tendència". 

En l'entrevista, la líder de l'ANC assegura que la línia divisòria entre partits independentistes "no està clarament establerta" i explica que hi ha "visions diferents dins dels partits". 

Reprendre el camí de la independència?

Sobre reprendre el camí de la independència, Paluzie descarta l'opció d'esperar una proposta de diàleg des de Madrid, "que no arribarà". Diu que l'actual govern socialista en funcions "no ha canviat res de l’anterior", en referència a l'executiu Rajoy. "No reconeixen el dret a l’autodeterminació de Catalunya. Recordo que el fiscal sol·licita vint-i-cinc anys de presó contra Oriol Junqueras, l'exvicepresident del govern català, setze anys de presó contra membres del Govern del moment del referèndum", ha expressat.

Enganxats en aquest punt, Paluzie ha proposat seguir avançant cap a la independència, però d’una manera "més preparada". "Hem de reforçar les nostres majories a les eleccions catalanes amb més del 50% dels vots independentistes", ha apuntat. També considera que s'han de reforçar les institucions civils.