La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha enviat un missatge clar i contundent als partits independentistes davant centenars de milers de persones que protestaven per la sentència de l’1-O. Els ha reclamat que en cas que l’Estat no atengui les seves reclamacions, actuïn: “Des de ja, prepareu-vos per poder en el moment que sigui precís defensar i sostenir una declaració d’independència”.

“La gent hi serem per defensar-la des de la lluita no violenta, com hi vam ser l’1-O”, ha assegurat des de l'escenari on s'ha celebrat l'acte polític de la manifestació de protesta contra les sentències que ha concentrat 525.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. La presidenta de l’ANC ha fet servir l'exemple de les Marxes per la Llibertat, en què quan algú no podia seguir altres ocupaven el seu lloc, per avisar que la classe política s’apliqui la mateixa recepta: “qui estigui cansat que s’aturi, un altre li prendrà el relleu, però col·lectivament no ens podem aturar”.

En un discurs amb ressons similars al que va protagonitzar Carme Forcadell demanant a Artur Mas les urnes del 9-N, Paluzie ha advertit els partits que la ciutadania ha “reprès el camí” i ara toca als polítics fer el mateix.

Maniobra de distracció

En una intervenció molt abrandada, Paluzie no ha amagat el seu escepticisme sobre la voluntat real d’aplicar la resolució sobre amnistia i autodeterminació aprovada al Parlament i ha advertit contra la possibilitat que no sigui més que “una maniobra de distracció per seguir administrant les engrunes”. “Estem preparats, demanem als nostres partits que ho prioritzin”, ha reclamat.

Prèviament, la presidenta de l’Assemblea havia demanat unitat als partits pel projecte col·lectiu i, mentre la gent corejava el clam d’unitat, des de l’escenari, els ha advertit: “Ens importa molt poc quants diputats té cadascun”.

Tot seguit ha estat el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, qui s’ha encarregat de llegir una carta de Jordi Cuixart des de Lledoners per assegurar que “l’amenaça de presó o repressió mai més no serà un topall a les aspiracions democràtiques de la societat catalana”.

“El dret a la vaga es guanya fent vaga, el dret a la protesta es guanya protestant i el dret de vot es guanya votant”, ha advertit el responsable d’Òmnium.

Quan acabava l’acte ha arribat el vicepresident, Pere Aragonès, i la consellera de Justícia, Ester Capella.