La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha assegurat que per aconseguir la independència caldrà "assumir incertesa" i ha pronosticat que hi haurà "unes setmanes o uns mesos d'un determinat caos, d'un conflicte d'autoritats". El més important per la presidenta és que en aquest procés s'estableixi  "la nova autoritat tingui la suficient força perquè sigui reconeguda". És en aquests aspectes en què ha considerat que es va fallar l'1-O. Paluzie ha afirmat que "no es pretenia resistir ni defensar-se" i perquè "apel·lar al diàleg amb l'Estat va ser un fracàs".

En una entrevista a l'ACN, la líder de l'ANC ha considerat que els dies posteriors al referèndum de 2017 els partits del Govern no van actuar amb prou força.  "D'alguna manera has d'estar disposat a córrer un risc" i a "tenir una transició dificultosa", ha apuntat Paluzie, qui veu indestriable un cert grau de conflicte amb l'Estat en el futur del moviment independentista. 

La presidenta de l'Assemblea ha criticat que “mai el nostre Govern va trucar a cap cancelleria demanant reconeixement internacional. Potser no hi haurien estat, però no es va fer aquest pas”. Paluzie no ha considerat que això fos la clau per la independència, però sí que ha retret al Govern del moment haver donat a l’Estat “temps per activar-se” i, per extensió, ha considerat que “es va perdre aquella oportunitat”.

Defensa de la unilateralitat

Paluzie ha estat clara sobre la seva defensa de la via unilateral per assolir la independència. Anteriorment ja ha expressat el seu escepticisme sobre el diàleg amb l'Estat espanyol. En aquesta ocasió, a més, ha lamentat que "si acaba triomfant la idea que la unilateralitat no és possible, significa acabar impregnant a la ciutadania la idea que la independència no és possible".

La presidenta de l'ANC ha descartat la demanda d'un nou referèndum i ha reiterat la seva aposta per una declaració d'independència "efectiva".

Apel·lant a l'1-O (un cop més)

Tot i la crítica a l'actuació del Govern després de l'1-O, l'Assemblea retornar una vegada més a aquesta data i tot el que l'envolta. L'ANC convoca enguany una "manifestació doble" que, sota el mateix lema, "Lluitem i guanyem la independència". La mobilització vol celebrar l'11-S i commemorar el referèndum del 2017. Quan es va anunciar Paluzie va assegurar que “estem en un moment en què l’1-O es vol enterrar” i "es nega que fos un mandat per fer la independència".

Per la presidenta l'ANC, l’independentisme està passant per un període "particularment difícil". Paluzie creu que hi ha "desànim" entre el moviment independentista. Per això espera que la  Diada sigui una "oportunitat" perquè els participants "expressin lliurement aquests sentiments".  

 

Imatge principal: Elisenda Paluzie, presidenta de l’Assemblea Nacional de Catalana , durant una entrevista amb l'ACN / ACN