El fiscal i magistrat emèrit del Tribunal Suprem José Antonio Martín Pallín i el catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla Javier Pérez Royo han estat guardonats amb el XXXVI Premi Internacional Alfonso Comín i, en motiu d'aquest premi, aquest dimarts han visitat els estudis de TV3.

En una entrevista a Els Matins, Pallín ha assegurat que els llaços grocs "no són un símbol partidista, són una protesta". Amb aquesta afirmació, el magistrat emèrit s'ha referit al judici contra el president Torra de dilluns i ha matisat que penjar un llaç groc "no és un delicte de desobediència, no és tema del dret penal; és una qüestió del contenciós administratiu".

Per tot això, Pallín afirma convençut que "Torra no ha comès un delicte de desobediència".

Un altre dels temes de conversa ha estat la sentència del judici al procés que condemna els líders independentistes a 100 anys de presó: segons Pérez Royo, els presos polítics "no han comès cap delicte".

El catedràtic, fent referència a la sentència i al judici al procés, ha indicat que, en general, l'estat espanyol és de dret, però pel que fa referència al procés no s'ha comportat com un estat de dret".

La immunitat de Junqueras

La setmana passada l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va considerar que s'ha de reconèixer com a membre del Parlament Europeu el líder d'ERC Oriol Junqueras des de la proclamació dels resultats electorals, independentment de qüestions formals.

Sobre això, Pérez Royo ha estat contundent: "Si el 26 de maig es confirma com la data quan Junqueras adquireix la immunitat, els actes posteriors del Suprem serien nuls de ple dret". Això ho ha afirmat just després d'apuntar que "la immunitat es té des del moment de la proclamació com a candidat electe".