El govern de la Generalitat valenciana sol·licitarà al govern espanyol que els 14 departaments sanitaris que no van passar a la fase 1 la setmana passada, puguin fer-ho a partir de dilluns que ve 18 de maig.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha anunciat després de reunir-se amb el president Ximo Puig, que han acordat sol·licitar al Ministeri de Sanitat aquest canvi, encara que amb dos requisits. El primer és que no s'apliqui la mesura que permet actes i espectacles culturals a l'aire lliure amb aforament de fins a 200 persones i que es limiti aquesta mesura a 30 persones. La segona és deixar sense efecte a la regió de la Ribera la mesura que permetrà reunions i contacte social en grups de fins a deu persones, donada la seva situació actual.

En concret, els municipis que es veuran afectats per aquesta restricció són Sueca, Alberic, Algemesí, Alginet, Almussafes, Alzira, Benifaió, Carcaixent, Carlet, Catadau, Guadassuar, l'Alcúdia, Albalat de la Ribera, Alfarp, Antella, Benimodo, Corbera, Gavarda, Llaurí, Llombai, Polinyà de Xúquer, Riola, Tous, Sollana i Cullera.

Els departaments sanitaris de Vinaròs, Requena, Xàtiva-Ontinyent, Gandia, Alcoi, Dénia, la Marina Baixa, Elda, Oriola i Torrevella (Baix Segura) ja estaven en fase 1 des del dilluns 11 de maig.

Ara el Govern valencià espera que hi puguin afegir els departaments de Castelló (Plana Alta), la Plana, Sagunt (Camp de Morvedre), Clínic-Malva-rosa (València), Arnau Vilanova-Llíria (Camp del Túria), La Fe, General de València, Doctor Peset (València), la Ribera, Alacant-Sant Joan, General d'Alacant, general d'Elx (Baix Vinalopó), Manises (l'Horta) i Elx-Crevillent.

La decisió del govern espanyol de no incloure tot el País Valencià en la fase 1, per una suposada falta de tests de coronavirus, ja va provocar una forta tensió amb l'executiu valencià la setmana passada. Ara la Generalitat valenciana afirma que ha "complert amb els requisits".