El diari El País no publicarà l'article mensual del catedràtic Jordi Matas i Dalmases, que col·laborava amb el diari des de fa set anys. Matas, catedràtic de Ciència Política i de l'Administració de la Universitat de Barcelona, ho ha anunciat en una piulada:

Matas havia estat nomenat pel Parlament membre de la Sindicatura Electoral de Catalunya pel referèndum de l'1-O. N'havia de ser el president. La Sindicatura, que feia les funcions de la Junta Electoral, va ser dissolta per a protegir els seus membres, als que el Tribunal Constitucional havia imposat multes coercitives d'entre 6.000 i 12.000 euros per dia en el càrrec.

També va formar part de la Comissió de Control de la Consulta del 9N. Es va mostrar a favor de la desobediència per aconseguir la independència en un article publicat a El País el 24 de març de 2017, en què afirmava que "moltes experiències històriques demostren que desobeir ha estat germen de canvis polítics i un motor del progrés social ".

Matas és director del Departament de Dret Constitucional i Ciència Política de la UB, President del Consell Rector del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat i membre del Consell Rector de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya. Va ser vicerrector de la UB del 2001 al 2008.