El govern del País Basc ha estat el primer en tastar les mels de la justícia amb la nova etapa que comença després del final de l'estat d'alarma. El lehendakari Iñigo Urkullu havia sol·licitat continuar amb el toc de queda i el tancament perimetral a partir del 9 de maig, però la Fiscalia Superior basca s'ha pronunciat en contra.

Així doncs, aquesta ha expressat el seu rebuig a la possibilitat que Euskadi mantingui les dues restriccions i la fiscal superior, Carmen Adán, ha informat que ja ha presentat davant la Sala del Contenciós-Administratiu el seu informe sobre l'esborrany de decret que planteja el govern del PNB. En el seu informe, la Fiscalia considera que "no és possible limitar drets constitucionals com la lliure circulació sense la cobertura de l'estat d'alarma".

09c2a72a753bbc85ddaa3b8bd97189ce0f3dfa45La fiscal superior del País Basc, Carmen Adán / Font: EFE

Ara, caldrà veure què acaba decidint el Tribunal Suprem tot i que també hi ha molts dubtes sobre els procediments a seguir perquè no coincideixen els criteris entre les administracions. La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, assegura que el "TS unificarà doctrines i donarà garanties del que aquest òrgan consideri que és raonable i oportú perquè cada decisió necessitarà una fonamentació suficient". En paral·lel, el Suprem nega la consulta sobre la reforma que ahir anunciava el govern de Pedro Sánchez i afirmen que el decret pot crear problemes per unificar la doctrina, segons fonts consultades pel canal basc EITB.

L'objectiu d'Urkullu

Diferents experts i juristes avisen del col·lapse que això pot suposar a les instàncies judicials i que les presses per establir uns criteris immediats resulten, ara mateix, impossibles. Les intencions del lehendakari per seguir amb les restriccions establertes durant l'estat d'alarma, se centren en objectius de reducció de Covid-19 significatius: "Volem marcar un descens en els 60 casos. Ho estem fent, però de forma lenta. El problema està en l'equilibri que anem mantenint entre tallar la transmissió i seguir amb l'activitat econòmica".

Les dades milloren però no en els termes plantejats per Urkullu. Avui, la incidència acumulada ha baixat dels 500 casos per primera vegada en les darreres dues setmanes, tot i que s'han registrat 40 morts setmanals. Pel que fa a la xifra de positius, s'han registrat 670 nous casos en les últimes 24 hores després de realitzar 10.929 tests de detecció de coronavirus. Els hospitalitzats per Covid-19 en llits d'UCI se situen en els 463 i la taxa de positivitat és del 6,1%.

Més enllà de com s'acaba resolent el conflicte entre justícia i govern, Euskadi també s'ha confrontat en les darreres hores, amb el xoc dialèctic de la seva comunitat veïna, Cantàbria. El president càntabre Miguel Ángel Revilla s'ha avançat i ha estat el primer en anunciar que el País Basc no obriria el seu perímetre. Urkullu ha lamentat que Revilla s'avancés a fets que no li pertoquen i nega que mantingués cap mena de conversa sobre aquest aspecte amb ell.

Fotografia de portada: el lehendakari Urkullu a Donostia