Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, ha demanat valentia a la conselleria de Salut per afrontar els reptes de la situació de l'actual sistema sanitari català. "Ens cal sensibilitat, determinació i valentia per part de Salut i moltes dosis de generositat, també en general per part de tothom i, en especial dels partits polítics", ha apuntat Padrós en un fil de Twitter. Segons el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Catalunya té "un sistema que cal muscular i uns professionals que cal tenir-ne cura i motivar. Les sensibilitats estan a flor de pell, i sense treure cap raó que les justifiqui, ans al contrari, ens cal ser conscients que la crisi sociodemogràfica de professionals s'agreujarà els propers 3-4 anys". "El sistema sanitari està al límit", ha remarcat.

jaume padros tuits
Fil Jaume Padrós

Padrós apunta que tant a Madrid com a Catalunya falten metges

Padrós ha reflexionat sobre l'actual crisi sanitària a Madrid, la qual ha titllat de "complexa". "Té moltes variables que cal conèixer per poder fer bé un diagnòstic de què està passant", ha afirmat, recordant que el conflicte està "molt enrarit" i que serà "molt difícil de gestionar per la crisi sociodemogràfica de metges que hi ha". Tot i això, Padrós ha afirmat que l'única similitud existent amb Catalunya és precisament "aquesta mancança general de metges" i que voler estendre la crisi de la sanitat madrilenya "a casa nostra distorsionaria en la recerca de consensos per encarar solucions".

Padrós reclama un pressupost "digne" a Salut

Segons el president del Col·legi de Metges de Barcelona, aquests consensos han de recaure sobre dos grans factors: disposar d'un pressupost "digne" i seguir les indicacions fetes per experts sobre la transformació del sistema sanitari. "Demano a tothom un esforç -cadascú des de la seva responsabilitat- perquè aquestes transformacions reposin sobre consensos sòlids i generoses complicitats que assegurin la qualitat assistencial i la seguretat clínica dels pacients que l'immobilisme podria amenaçar", ha afegit. A més a més, ha instat la conselleria de Salut a "empoderar molt més els equips perquè puguin actuar sense rigideses ni burocràcies, amb autonomia i longitudinalitat". 

Padrós ha recordat que les pròximes setmanes s'obre "el diàleg i discussió sobre un nou conveni per a l'atenció concertada i a l'ICS". És per això que ha demanat a les parts implicades que "aquest esforç repercuteixi favorablement en unes condicions laborals i retributives més justes". "Sortim d'una pandèmia que ha tensionat el sistema sanitari fins al límit, tothom ha contribuït a sortir-ne, l'esforç immens dels professionals i la comprensió dels ciutadans han estat clau", ha afegit. Padrós ha conclòs apuntant que "estem en una crisi" i que cal convertir-la "en una nova oportunitat col·lectiva de canvi". "El sistema sanitari és de tots i tots en som responsables. Ens hi juguem molt, sobretot la confiança dels nostres conciutadans als quals ens devem i servim", ha dit.