L'escrutini de les eleccions al País Basc 2024 ja està en marxa. Aviat tindrem resultats i se sabrà si EH Bildu li fa el sorpasso al PNB, com han apuntat les enquestes al llarg de la campanya, o si, per contra, els nacionalistes bascos es mantenen un cop més a la primera posició. El que sembla clar és que cap partit podrà obtenir els 38 diputats que marquen la majoria absoluta al Parlament basc i que, per tant, caldrà formar aliances per governar. La incògnita és si el PNB i el PSE podran revalidar el govern de coalició o si EH Bildu podrà pactar amb altres formacions per arribar a Ajuria Enea. Per poder calcular les diferents possibles coalicions de govern des d'ElNacional.cat et portem el pactòmetre de les eleccions basques 2024. 

🔴 Resultats eleccions País Basc 2024, DIRECTE | Última hora de l'escrutini
 

📊 Frec a frec entre el PNB i Bildu a les eleccions basques, segons l'enquesta d'EITB
 

Eleccions al País Basc 2024: el pactòmetre d''ElNacional.cat' 

El Parlament basc està format per 75 escons, de manera que la majoria absoluta se situa en els 38 diputats. A diferència d'altres autonomies, en què cada circumscripció reparteix un nombre determinat d'escons en funció de la població, al País Basc aquest repartiment és igualitari. Així, Guipúscoa, Biscaia i Àlaba reparteixen 25 diputats cadascuna. Prova les possibles aliances en aquest pactòmetre de les eleccions basques 2024, una fórmula molt senzilla que et permetrà analitzar quins pactes poden sorgir aquest 21-A per governar a Euskadi. Amb tot, val a recordar que el sistema electoral basc té una particularitat i és que si un candidat no aconsegueix la majoria absoluta en el primer debat d'investidura, l'endemà es converteix en lehendakari el candidat que obtingui més vots, sense necessitat d'arribar als 38 diputats. 

Com funciona el pactòmetre de les Eleccions al País Basc 2024 d''ElNacional.cat'

Fer servir el pactòmetre d'ElNacional.cat és molt senzill. Inicialment, apareixerà buit, i a sota s'hi poden veure la llista de partits que han obtingut representació en aquestes eleccions basques. Per poder situar cada partit dins l'hemicicle i consultar quins poden sumar majoria, cal seleccionar cada formació fent clic en el quadrat al costat del seu nom. A mesura que se seleccionin partits l'hemicicle s'anirà omplint amb els colors de les formacions triades i es podrà comprovar quines sumes arriben a la majoria absoluta, marcada amb una ratlla negra al mig. Cal tenir en compte que els escons poden anar canviant a mesura que avança l'escrutini. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!