El PNB i Bildu arriben al recompte de les eleccions al País Basc pràcticament empatats —almenys, en escons—. L'enquesta de l'Euskal Irrati Telebista (EITB) —la televisió basca— i RTVE, encarregada a Gizaker, atorga la victòria a la candidatura encapçalada per Imanol Pradales amb un 35,7% dels vots (el que suposa tres punts menys que en la darrera convocatòria electoral). La segona posició serà per al partit de Pello Otxandiano que, tot i estar gairebé a tres punts percentuals de distància respecte als jeltzales (32,9%), aconsegueix empatar en la projecció d'escons amb el Partit Nacionalista Basc (l'estudi dona una forquilla de 26 a 28 escons a ambdues formacions). La tendència, doncs, mostra el creixement dels abertzales —cinc punts més que el 2020— però frena una mica les seves expectatives, tenint en compte que algunes de les darreres enquestes —que es podien publicar fins dilluns— col·locaven Otxandiano al capdavant de la cursa electoral.

🔴 Resultats eleccions País Basc 2024, DIRECTE | Última hora de l'escrutini

Davant d'aquest escenari, qui tindrà la paella pel mànec serà el PSE (14,3%). Els socialistes es mantenen estables en la tercera posició i podrien créixer un o dos escons en relació amb els comicis del 2020 (10-12). En la forquilla més baixa, el PNB i la llista liderada per Eneko Andueza no arribaria a la majoria absoluta (36), però en la més alta sí que ho aconseguiria (40), suma que els permetria revalidar la coalició de govern que han tingut al llarg d'aquestes darreres dues legislatures. D'altra banda, el Partit Popular de Javier de Andrés experimentaria un lleuger creixement (del 6,77% obtingut el 2020 amb la coalició amb Ciutadans a un 8,4%) i obtindria set parlamentaris. També destaca, segons aquesta enquesta, que Podemos de Miren Gorrotxategi (3,6%) tindria garantida la seva presència (1-2 butaques) i superaria Sumar d'Alba García —que es quedaria amb un 2,6% i una forquilla que va dels 0 als 2 diputats—. L'altre titular assenyalat de l'estudi demoscòpic és que Vox sortiria del Parlament Basc (fins ara tenia una parlamentària) i aplegaria l'1,6% de les paperetes.

Enquesta EITB País Basc 2024 català (2)
El resultat de l'enquesta d'EITB.

La clau d'aquest empat en escons entre el PNB i Bildu rau en la victòria que l'enquesta projecta per als abertzales a les demarcacions d'Àlaba i Guipúscoa. A Àraba, Otxandiano seria primer (8-9 diputats), seguit pel PNB (7-8), el PP (4), el PSE (4), Podemos (0-1) i Sumar (0-1). Biscaia es convertiria en l'única circumscripció on Pradales guanyaria (11) —fent-ho amb una distància d'onze punts percentuals respecte a Bildu—. Els 14 escons restants d'aquesta província es repartirien entre Bildu (7-8), el PSE (3-4), PP (2) i Podemos (1). Finalment, a Guipúscoa, els abertzales es distancien del PNB —més de nou punts percentuals de diferència— i aconseguirien 11 diputats. Els altres 14 anirien a parar a mans dels jeltzales (8-9), el PSE (3-4), el PP (1) i Sumar (0-1).

Una altra enquesta assenyala la victòria en vots del PNB, però atorga la primera plaça a Bildu en escons

El sondeig d'EITB no es tracta de l'únic que s'ha publicat una vegada han tancat les urnes. Una enquesta de Sigma Dos, publicada pel diari El Mundo, manté la primera posició en vots per al PNB (34,2%), que superaria Bildu (33,4%), però serien els abertzales d'Otxandiano els qui tindrien el primer grup parlamentari de la nova cambra legislativa basca (27-29 pels 26-28 de Pradales). El PSE seria tercer amb un percentatge de vot molt similar al del 2020 (13,7%) i podria pujar una acta (10-11). Els populars també creixen (8,6%) i es mourien entre els 7 i 8 parlamentaris. En aquest sondeig, la pugna entre Podemos i Sumar mostra un resultat diferent: segons apunten, la candidatura dels segons (3,6%) s'imposaria als morats (3%) i la plataforma de Yolanda Díaz tindria garantida presència al Parlament Basc (1-3 escons). Al seu torn, Podemos pot quedar fora (0-2), igual que Vox (2,3% dels sufragis i 0-1 diputat).

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!