Gir de guió a l'últim moment a Sitges. La previsió que la candidata de Junts a Sitges, Mònica Gallardo, sigui alcaldessa trontolla. Un nou pacte tancat el dijous al vespre canvia l'escenari i posa sobre la taula una quatripartit liderat per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). La llista encapçalada per Gallardo va ser la més votada i va aconseguir 4 regidors, però per assegurar-se l'alcaldia els juntaires havien tancat un acord amb el PSC, amb el qual sumen 8 dels 21 regidors del municipi. Tanmateix, això podria no ser la garantia que esperaven. 

📊 Resultats Eleccions Sitges | Escrutini de les Municipals 2023

L’acord del quadripartit suma els 4 regidors d’ERC, els 3 de Sitges Grup Independent, els 2 de comuns i el representant del nou partit municipalista FETS. Si reben el suport de Guanyem a la investidura, el pacte suposarà la continuïtat de la republicana Aurora Carbonell a l’alcaldia. 

El quadripartit ha emès un comunicat en què insta la regidora de Guanyem a donar-los suport a la investidura, fet que desbancaria Gallardo. Tota la pressió recau ara sobre Guanyem, que ja ha anunciat que  celebra una assemblea aquest vespre per decidir el vot de demà.

L'acord entre Junts i el PSC

"Després dels resultats electorals del passat 28 de maig, en els quals Junts per Sitges va ser la llista més votada amb 4 regidors, i que el PSC-El Margalló per Sitges va aconseguir també 4 regidors, totes dues formacions prioritzen línies de treball per investir la cap de llista de Junts i formar govern de coalició", exposaven Junts i el PSC en el comunicat conjunt en què anunciaven el seu pacte per assegurar l'alcaldia a Gallardo. En el comunicat també s'incloïa: "Qualsevol acord de coalició de govern que es dugui a terme durant tot el mandat, treballarà amb la voluntat permanent d'arribar al màxim consens amb la resta de formacions representades al consistori, a excepció de l'extrema dreta, d'acord amb el pacte antifeixista signat amb altres formacions i entitats del municipi el passat mes d'abril". 

L'endemà de les eleccions

El 29 de maig, davant la possibilitat d'ERC, amb el mateix nombre de regidors, cerques d'aliances per mantenir l'alcaldia, Gallardo va instar els republicans a respectar la llista més votada a l’hora d’iniciar converses per formar govern.  A més Gallard va aprofitar per retreure que durant l’últim mandat l’executiu ha liderat una majoria absoluta “on no hi ha hagut marge de parlar amb l’oposició”. 

Els republicans van guanyar les eleccions municipals de 2019. Fet que va implicar dues novetats: per primera vegada, una dona arribava a l'alcaldia i, d'altra banda, també era la primera ocasió en què els republicans aconseguien el bastó de comandament. Bastó en mà d'Aurora Carbonell que torna a tenir a tocar l'alcaldia de la ciutat.