Podemos ha pactat aquest dimarts amb Bildu i el PNB a l'Ajuntament de San Sebastián demanar al govern espanyol de Pedro Sánchez l'acostament de presos d'ETA a centres penitenciaris propers a Euskadi i Navarra, segons avança El Independiente.

A l'acord també demanen l'excarceració de tots els presos que hagin complert les tres quartes parts de la condemna o siguin més vulnerables al coronavirus, tal com ha sol·licitat també el govern basc.

La formació morada ha subscrit aquesta proposta de declaració institucional que recull mesures per pal·liar els possibles efectes de la pandèmia entre la població reclusa. L'acord no fa referència directa als presos d'ETA, però les mesures estan pensades en bona part per aquests casos, ja que són els únics als quals encara se'ls aplica la política de dispersió.

L'acord entre Bildu i Podemos es produeix tot just sis dies després del polèmica acord al Congrés dels Diputats entre el partit d'Arnaldo Otegi i el de Pablo Iglesias, juntament amb el PSOE, per la derogació de la reforma laboral.